Στην παρούσα πτυχιακή εργασία η οποία εκπονείται στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας-Παράρτημα Φλώρινας-Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, γίνεται μια αξιολόγηση του προγράμματος διατροφής μιας κτηνοτροφικής μονάδας, καθώς και τρόποι βελτίωσης και μείωσης του κόστους. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να δούμε την διαχείριση και τον τρόπο ταΐσματος μιας κτηνοτροφικής μονάδας και την παραγωγικότητα της, για να βοηθήσουμε τον κτηνοτρόφο ώστε να μπορέσει να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητα του κοπαδιού του, να έχει υγιή ζώα τα οποία δεν θα είναι καχεκτικά αλλά θα έχουν φυσιολογική εικόνα. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν με το κομμάτι της διατροφής, και φυσικά με το μικρότερο δυνατό κόστος. Θα χρησιμοποιηθούν πίνακες με τις διατροφικές ανάγκες των ζώων, οι οποίοι θα μας δώσουν τις ανάγκες του κοπαδιού, στην συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε πίνακες με τις διατροφικές αξίες των ζωοτροφών για να δούμε οι δικές μας ζωοτροφές τι διατροφικές αξίες έχουν και στην συνέχεια θα καταρτίσουμε σιτηρέσιο με το μικρότερο δυνατό κόστος ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του κοπαδιού για να μπορέσουμε να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα των ζώων και φυσικά να έχουν τα μέγιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα παραγόμενα προϊόντα μας (γάλα, κρέας). Τέλος, θα γίνει σύγκριση των δύο παραγωγικών χρόνων, ώστε να μπορέσουμε να δούμε αν οι αλλαγές που κάναμε στο σιτηρέσιο και στην διαχείριση την κτηνοτροφικής μονάδας θα έχουν αποτέλεσμα.