Τα τελευταία χρόνια η Μεσογειακή διατροφή έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών καταναλωτών παγκοσμίως. Η αποκλειστική χρήση ελαιολάδου είναι το βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διατροφής. Παράλληλα, αρκετοί γνωστοί σεφ ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο όχι μόνο ως προϊόν γκουρμέ, αλλά και για την παρασκευή υγιεινών και νόστιμων πιάτων. Παρότι η Ελλάδα παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, ένα μόνο μικρό μέρος της παραγωγής συσκευάζεται και τυποποιείται για εξαγωγή. Σκοπός, λοιπόν, της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσει την πορεία των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου στην αγορά της Κίνας και να εξάγει συμπεράσματα για τις προοπτικές εξέλιξής τους. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, οι προοπτικές εξαγωγής ελαιολάδου στην κινέζικη αγορά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Τόσο οι ενέργειες των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και οι κυβερνητικές συμφωνίες δείχνουν μια ανοδική πορεία, η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικά κέρδη στο ελληνικό κράτος.