Μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του βόειου κρέατος

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του βόειου κρέατος

Γανίκας, Γεώργιος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2019

2019


Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της εκτροφής βοοειδών για παραγωγή κρέατος έχει αποδιαρθρωθεί. Το βόειο κρέας είναι ένα ζωικό προϊόν στο οποίο η Ελλάδα υστερεί σημαντικά. Αν και η κατανάλωσή του μειώθηκε σημαντικά, το βόειο κρέας έρχεται δεύτερο σε ζήτηση μετά το χοιρινό. Η ποιότητα του κρέατος καθορίζεται από τα χημικά, φυσικοχημικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά αλλά και από ένα σύνθετο πλέγμα παραγόντων που επηρεάζουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Στην παρούσα εργασία έγινε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του βόειου κρέατος. Στους παράγοντες περιλαμβάνονται οι θρεπτικές του ιδιότητες (δηλαδή οι κατάλληλες αναλογίες των βιοδραστικών ενώσεων, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια), τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (τρυφερότητα και γεύση), τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά (το χρώμα, το pH, η ικανότητα συγκράτησης νερού) καθώς και η διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι παράγοντες μεταποίησης. Αν και έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες στο θέμα αυτό, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας του βοείου κρέατος με πρακτικές που θα ενσωματώνουν τις επιπτώσεις όλων των παραγόντων.

Β > Βοοειδή
Κ > Κρέας

Κρέας
Βοοειδή

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)