Επίδραση ρυθμιστών ανάπτυξης στην ποιότητα των καρπών δύο ποικιλιών κερασιάς

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Επίδραση ρυθμιστών ανάπτυξης στην ποιότητα των καρπών δύο ποικιλιών κερασιάς

Παπαθανασιάδης, Νικόλαος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2020

2020


Το θέμα στο οποίο αφιερώθηκε η παρούσα πτυχιακή εργασία είναι η επίδραση ρυθμιστών ανάπτυξης στην ποιότητα καρπών σε δύο ποικιλίες κερασιών, τις ποικιλίες Giorgia και Adriana. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο δικό μου κτήμα το οποίο βρίσκεται στο Μαυροβούνι Πέλλας όπου καλλιεργούνται οι παραπάνω ποικιλίες. Το κτήμα είναι περίπου 5 στρέμματα, το σύστημα φύτευσης και διαμόρφωσης της κόμης είναι παλμέτα, οι αποστάσεις είναι 1,5m x 5m. Το υποκείμενο των φυτών είναι Gisela 6 και ο αριθμός των δένδρων 500. Το κτήμα χωρίζεται σε 6 σειρές και οι ποικιλίες είναι φυτεμένες εναλλάξ. Τα δένδρα διανύουν το ένατο χρόνο ζωής. Σε συνεργασία με το τμήμα φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων Νάουσας, ξεκινήσαμε τρεις εβδομάδες πριν την συγκομιδή των καρπών ορισμένες μεταχειρίσεις ρυθμιστών ανάπτυξης ώστε να διακρίνουμε τα πλεονεκτήματα αυτών και εάν βεβαίως υπάρχουν. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα δε μπορεί να είναι πλήρως αντικειμενικά διότι το πείραμα πραγματοποιήθηκε μόνο ένα έτος. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιήσαμε είναι Amino 16, Citogrower, Stimcrop- L, GA 3, και ασπιρίνη σε 2 δόσεις . Πριν ξεκινήσουμε τις επεμβάσεις με τα αντίστοιχα σκευάσματα επιλέξαμε και ξεχωρίσαμε τα δέντρα τα οποία θα ψεκάσουμε και βεβαίως το δέντρο μάρτυρα το οποίο δε θα δεχόταν καμία μεταχείριση . Την μία μέρα ψεκάζαμε με τις ειδικές ψεκαστήρες πλάτης τα σκευάσματα και την επόμενη μέρα μπαίναμε με το παχύμετρο και καταγράφαμε το μήκος και το πάχος του καρπού. Την ημέρα της συγκομιδής μαζέψαμε καρπούς από τα δέντρα τα οποία δέχθηκαν ψεκασμούς και μεταφέρθηκαν στον ινστιτούτο της Νάουσας τα οποία τοποθετήθηκαν στο ψυγείο για 10 ημέρες στους 0 βαθμούς κελσίου. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο σημαντικά παρά μόνο παρατηρήσαμε ότι η GA3 στη Giorgia προκάλεσε αύξηση του βάρους στο καρπό όπως και η ασπιρίνη στη διπλή δόση ( 9 δισκία). Επίσης η GA3 αύξησε τη περιεκτικότητα των οξέων και των σακχάρων. Όσον αφορά την ποικιλία Adriana, η GA3 αύξησε επίσης την περιεκτικότητα των σακχάρων.

Κ > Κερασιά
Κ > Κερασιά - Ελλάδα

Κερασιά
Κερασιά - Ελλάδα

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.