Μελέτη και κατασκευή ρομποτικού βραχίονα με ψηφιακά συστήματα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Μελέτη και κατασκευή ρομποτικού βραχίονα με ψηφιακά συστήματα

Σαϊτάκης, Εμμανουήλ

Χρησιμοποιήθηκε ένας ρομποτικός βραχίονας – παιχνίδι, ο οποίος αποτελεί εκπαιδευτικό εργαλείο εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα σε πολλούς τομείς. Η εύρεση του ήταν τυχαία, και επετεύχθη μέσω του Διαδικτύου. Είναι ένας αρθρωτός ρομποτικός βραχίονας, ο οποίος καθοδηγείται μέσω ενός ψηφιακού ελεγκτή. Είναι ιδανικός για την προσπάθεια που έγινε για να επιτευχθεί η εργασία αυτή, αφού καλύπτει όλες τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να έχει ένας ρομποτικός βραχίονας που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία, και ουσιαστικά αποτελεί μια μικρογραφία του. Ο βραχίονας εκτελεί κινήσεις με την βοήθεια συστήματος γραναζιών και μειωτήρων, και βέβαια με την βοήθεια του χειριστηρίου - ελεγκτή. Αρχικά, γίνεται μια εκτενής αναφορά πάνω σε θεωρία περί ρομποτικής και βασικών εννοιών της. Επίσης, δίνεται η έννοια του ρομποτικού κυττάρου. Στην συνέχεια, από το 5ο κεφάλαιο και μετά, αρχίζει σιγά-σιγά η μετάβαση στο “υπολογιστικό” κομμάτι της εργασίας, αφού όμως πρώτα δίνονται κάποιες αναφορές σε θεωρία Μηχανικής αλλά και ηλεκτρονικής. Αρχικά, γίνεται αναφορά στην έννοια του μοτέρ και τα χαρακτηριστικών του, και ειδικότερα γίνεται νύξη στα DC μοτέρ τα οποία και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του βραχίονα. Παρακάτω, αναγράφεται η θεωρία περί μετάδοσης κίνησης, και εν συνεχεία γίνεται η μελέτη αρχικά για τα εν χρήσει μοτέρ, και στη συνέχεια για το σύστημα μετάδοσης της κίνησης. Τέλος, δίδεται ο τρόπος λειτουργίας των μοτέρ, ο οποίος και δίδεται και σχηματικά για καλύτερη κατανόηση, αλλά και το διάγραμμα του ηλεκτρονικού κυκλώματος που τα οδηγεί ψηφιακά.

Thesis
NonPeerReviewed

Ρομποτική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.