Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται τα χαρακτηρίστηκα των κατοίκων μιας κυψέλης καθώς και τις διαφορές μεταξύ τους. Περιγράφονται οι εργασίες που κάνει το κάθε άτομο μέσα αλλά και έξω από την κυψέλη. Στην συνέχεια αναγράφεται η προσφορά της μελισσοκομίας στην μέλισσα και στην κοινωνία, τα χαρακτηριστικά της, τι χρειάζεται αυτός που επιθυμεί να γίνει μελισσοκόμος αλλά και τα εργαλεία που πρέπει να προμηθευτεί ένας νέος παράγωγος. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται τα στατιστικά, οικονομικά και παραγωγικά στοιχεία της ηπειρωτικής μελισσοκομίας. Αναφέρονται οι ανθοφορίες που μπορεί να επιλέξει ένας μελισσοκόμος στην περιοχή της Ηπείρου αλλά και τις υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και ο πληθυσμός μελισσοκόμων και κυψελών στην περιοχή μας αλλά και όλα τα προϊόντα που παράγονται. Ύστερα σημειώνεται το πως μπορεί ένας μελισσοκόμος να νοθεύσει το προϊόν του καθώς και το φαινόμενο της κρυστάλλωσης του μελιού. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις βασικότερες ασθένειες των μελισσιών καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης που πρέπει να λαμβάνει ο μελισσοκόμος. Επιπρόσθετα παρουσιάζεται η επιχείρηση μου, οι διαδικασίες που ακολουθώ όλο το χρόνο ώστε να έχω την καλύτερη δυνατή παραγωγή και ο εξοπλισμός που διαθέτω. Τέλος, αναφέρονται τα συμπεράσματα της πτυχιακής εργασίας.