Αξιολόγηση γενοτύπων αραβοσίτου σε κυψελωτή διάταξη με την χρήση φυσιολογικών γνωρισμάτων

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αξιολόγηση γενοτύπων αραβοσίτου σε κυψελωτή διάταξη με την χρήση φυσιολογικών γνωρισμάτων

Κίνας, Γεώργιος
Κοτανίδης, Γεώργιος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2020

2020


Ο αραβόσιτος μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου καθώς προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών, λόγω των πολλών διαφορετικών τύπων του. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σιτηρά των θερμών κλιμάτων με μεγάλη οικονομική σημασία και για την χώρα μας. Η χρησιμότητα του αραβοσίτου ποικίλλει, με τον καρπό του να χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή αλλά και στην ανθρώπινη διατροφή. Η ξηρασία αποτελεί μία από τις κυριότερες περιβαλλοντικές καταπονήσεις που περιορίζουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, και επομένως, την απόδοση του αραβοσίτου. Στην παρούσα εργασία η θεωρητική προσέγγιση του θέματος περιλαμβάνει την διερεύνηση της βιβλιογραφίας με αναφορά στην καταγωγή του αραβοσίτου, τις χρήσεις του, την οικονομική σημασία ως καλλιέργεια, την καλλιεργητική τεχνική και μεγαλύτερη ανάλυση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και ακόμη στην γενετική βελτίωση του φυτού. Το πειραματικό μέρος αποσκοπούσε στην διερεύνηση της χρήσης φυσιολογικών γνωρισμάτων στην αξιολόγηση καθαρών σειρών και υβριδίων αραβοσίτου για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των γενοτύπων καθώς επίσης και την επίδραση των συνθηκών ανάπτυξης στην απόδοση τους. Έγινε μελέτη φυσιολογικών χαρακτηριστικών, όπως η περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη ενώ μελετήθηκαν τα αγροκομικά χαρακτηριστικά, όπως απόδοση, αριθμός σπαδίκων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθαρών σειρών και υβριδίων καλαμποκιού.

Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια

Καλαμπόκι - Καλλιέργεια

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.