Η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις Βαλκανικές Χώρες: αναδρομή, εξελίξεις και προοπτικές

Η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις Βαλκανικές Χώρες: αναδρομή, εξελίξεις και προοπτικές

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις Βαλκανικές Χώρες: αναδρομή, εξελίξεις και προοπτικές

Παπακωνσταντίνου, Σταύρος

Thesis
NonPeerReviewed

2019


Στη παρούσα εργασία μελετάται η διείσδυση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως και το 2018. Συγκεκριμένα, μελετώνται οι περιπτώσεις (6) Βαλκανικών χωρών (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία). Επίσης, γίνεται γενική αναφορά στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα των Βαλκανικών κρατών τα τελευταία 30 χρόνια. Σημαντική αναφορά γίνεται και στις ελληνικές ΑΞΕ οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την οικονομία των κρατών αυτών και αποτέλεσαν το μέσο διείσδυσης των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια. Στη συνέχεια παρουσιάζεται ξεχωριστή αναφορά για κάθε έναν από τους τέσσερις ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους ανά χώρα που δραστηριοποιήθηκαν. Αναλύονται οι χορηγήσεις δανείων, τα σύνολα των καταθέσεων, η παροχή τραπεζικών προϊόντων, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και οι πωλήσεις των ελληνικών θυγατρικών λόγο της αποεπένδυσης από τα Βαλκάνια των ελληνικών τραπεζών. Τέλος, γίνεται μια μικρής έκτασης SWOT Analysis για τις δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών και τις νέες ευκαιρίες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, σε περίπτωση που οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι επενδύσουν ξανά στις αναδυόμενες αγορές της Βαλκανικής.

Ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Βαλκανική Χερσόνησος

Ελληνική γλώσσα

cc_by_nc_nd




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.