Στρατηγικές μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιφερειακές οικονομίες τη περίοδο της οικονομικής κρίσης

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Στρατηγικές μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιφερειακές οικονομίες τη περίοδο της οικονομικής κρίσης

Μπουζίνης, Δημήτριος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2019

2019


Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την οικονομική κρίση και το πώς επηρέασε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γίνεται αναφορά στη κρίση που έχει πλήξει τη παγκόσμια οικονομίας και την επήρεια μια διεθνούς κρίσης στην Ελλάδα. Αρχικά, θα αναλύσουμε την οικονομική κρίση και τις αιτίες, στη συνέχεια θα δούμε την αρχή της παγκόσμιας κρίσης του 2008 όπου εκδηλώθηκε ταχύτατα. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύουμε και επικεντρωνόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αρχικά με τον ορισμό των ΜΜΕ, τις ΜΜΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το πώς οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Στη συνέχεια αναφέρεται πως όλες οι κατηγορίες ΜΜΕ μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τις μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, συρρίκνωση παρουσίασαν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καταφέρνοντας, όμως, να ανακάμψουν. Επίσης η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην ευκολία του επιχειρείν άλλες χώρες της Ε.Ε. διότι έχει υψηλή φορολογία, γραφειοκρατία, την ασυνέχεια πολιτικών να θέτουν τα μεγαλύτερα εμπόδια και σε συνδυασμό με τη περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και με την απουσία ευελιξίας σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει την ενίσχυσή τους από τους αρμόδιους φορείς, το κάνει εξαιρετικά δύσκολο. Εάν οι Ελληνικές ΜΜΕ θέλουν να ανακάμψουν θα πρέπει να προβούν σε καινοτομίες όπως η εισαγωγή νέας τεχνολογίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο και να ορίσουν μακροχρόνιους στόχους μιας επιχείρησης και την υιοθέτηση μιας σειράς πράξεων και τον προσδιορισμό των αναγκαίων μέσων για την πραγματοποίηση αυτών.

Μ > Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ε > Επιχειρηματικός σχεδιασμός
Ο > Οικονομική κρίση
Σ > Στρατηγικός σχεδιασμός

Οικονομική κρίση
Επιχειρηματικός σχεδιασμός
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Στρατηγικός σχεδιασμός

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.