Τιτάνιο: τα κράματα και οι ενώσεις του

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Τιτάνιο: τα κράματα και οι ενώσεις του

Ξανθοπούλου, Μαρία

Το τιτάνιο ξεκινώντας την πορεία του στον χρόνο από το 1791, με την ανακάλυψή του έχει περάσει από πολλά στάδια. Στις δεκαετίες του 50’ και 60’, όπου έχουμε τις πρώτες εφαρμογές μέχρι σήμερα το τιτάνιο, αν και έχει κατηγορηθεί έντονα για το κόστος του χρησιμοποιείται σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών που συνεχώς αυξάνει. Συνεπώς, οι ιδιότητές του και πιο συγκεκριμένα η υψηλή του αντοχή στην διάβρωση αλλά και η μεγάλη αντοχή του σε καταπονήσεις, σε σχέση με το μικρό βάρος του, το κάνουν ασυναγώνιστο. Η παραγωγή του βασίζεται στον διαχωρισμό του από άλλα ορυκτά και κυρίως του ρουτιλίου και του ιλμενίτη. Η μέθοδος που κυρίως χρησιμοποιείται για την παραγωγή του είναι η Kroll και κάποιες φορές η μέθοδος Hunter. Οι μέθοδοι είναι αυτές που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής του τιτανίου και κατά συνέπεια την τιμή του. Έτσι έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για έρευνα όσον αφορά καινούργιες μεθόδους παραγωγής με χαμηλότερο κόστος. Πράγματι στις μέρες μας η εξέλιξη αυτού του τομέα έχει προχωρήσει, είτε με μετατροπές στις υπάρχουσες μεθόδους είτε με την ανάπτυξη νέων. Τέλος, αναφερόμενοι στις εφαρμογές του τιτανίου έχουμε την χρήση του σε διάφορα κοινά εμπορικά προϊόντα, στον τομέα της ιατρικής και επίσης στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας. Η χρήση του τιτανίου στην ιατρική βασίστηκε στην βιοσυμβατότητά του με το ανθρώπινο σώμα, αφού χρησιμοποιείται σαν υλικό μοσχευμάτων (ορθοπεδική, οδοντιατρική) αλλά και στην αντοχή του στην διάβρωση (από σωματικά υγρά). Ακόμα, η βαριά βιομηχανία χρησιμοποιεί το τιτάνιο σε πολλούς τομείς με κυριότερους αυτούς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας αεροσκαφών, βασιζόμενοι και πάλι στις αξιόλογες ιδιότητές του. Καταλήγοντας, το τιτάνιο είναι ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων λόγω των ιδιοτήτων του, αρκεί να μειωθεί το κόστος παραγωγής του που είναι το μόνο πρόβλημα, αφού έχει μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ελάχιστες στην υγεία των ανθρώπων.

Thesis
NonPeerReviewed

Κοιτασματολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.