Οι μέθοδοι καλλιέργειας οι οποίες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον εφαρμόζονται σταδιακά σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Η βιολογική καλλιέργεια είναι μια από αυτές τις μεθόδους. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να χαρακτηρίζεται ένα προϊόν βιολογικό, πως γίνεται ο έλεγχος της σωστής εφαρμογής της μεθόδου καλλιέργειας και πως ο καταναλωτής μπορεί να αναγνωρίσει αν ένα προϊόν είναι βιολογικό.
Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν βιολογικό είναι να μην ανιχνεύονται σε αυτό ουσίες με υπολειμματική δράση, που σημαίνει ότι αποκλείεται η χρήση των χημικών εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων που εφαρμόζονται στις συμβατικές καλλιέργειες. Η αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών γίνεται με μεθόδους που δεν επιβαρύνουν το προϊόν και το περιβάλλον.
Για την αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών χρησιμοποιούνται αρπακτικά και παρασιτικά έντομα, ακάρεα, νηματώδεις, εντομοπαθογόνοι μύκητες και ιοί. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται γενική αναφορά στους ωφέλιμους οργανισμούς που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των εντόμων, καθώς επίσης και στα μέτρα που λαμβάνονται για την πρόληψη ή τον περιορισμό των προσβολών από αυτά.
Β > Βιολογικά προϊόντα
Φ > Φυτά - Ασθένειες
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Φυτά - Ασθένειες
Βιολογικά προϊόντα
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)