Εχθροί και ασθένειες του βαμβακιού στην περιοχή Ίασμα του Ν. Ροδόπης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Εχθροί και ασθένειες του βαμβακιού στην περιοχή Ίασμα του Ν. Ροδόπης

Δαλακούρας, Ιωάννης

Το βαμβάκι είναι φυτό τροπικών και υποτροπικών περιοχών και καλλιεργείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα στην Ινδία πριν από 5,5 χιλιετηρίδες πρωτοκαλλιεργήθηκαν τα διπλοειδή είδη Gossypium arboreum και G.herbaceum, ενώ κάπως αργότερα αλλά και ανεξάρτητα άρχισαν να καλλιεργούνται στο νέο κόσμο τα τετραπλοειδή βαμβάκια G. hirsutum (Κεντρική Αμερική) και G. barbadense (Νότια Αμερική). Το G. hirsutum L. (βαμβάκι upland) με μήκος ίνας 22,15 – 29mm είναι το κυρίως καλλιεργούμενο σήμερα είδος αφού η παραγωγή του αντιπροσωπεύει το 90% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής. Στο G. barbadense L. που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής με τάση συνεχούς μειώσεως λόγω της οψιμότητάς του, ανήκουν οι μακρινοί τύποι Sea Island και Αιγυπτιακό βαμβάκι ενώ τα κοντόινα βαμβάκια G. herbaceum L. και G. arboreum L αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του συνόλου.

Thesis
NonPeerReviewed

Βαμβάκι - Ασθένειες και παράσιτα
Αειφορική ανάπτυξη

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.