Ποιοτικά χαρακτηριστικά γενοτύπων καλαμποκιού σε διαφορετικές πυκνότητες σποράς και εισροές

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ποιοτικά χαρακτηριστικά γενοτύπων καλαμποκιού σε διαφορετικές πυκνότητες σποράς και εισροές

Κοκκινίδου, Καλλιόπη

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2020

2020


Ο αραβόσιτος, λόγω της ποικιλομορφίας του έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών και επομένως να καλλιεργείται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σιτηρά των θερμών κλιμάτων με μεγάλη οικονομική σημασία για την χώρα μας. Ακόμα είναι διαδεδομένο ότι η χρησιμότητα του ποικίλλει, με τον καρπό να χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή αλλά και στην ανθρώπινη διατροφή. Αξιόλογο είναι επίσης, το γεγονός πως η ξηρασία αποτελεί μια από τις κυριότερες περιβαλλοντικές καταπονήσεις που περιορίζουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, και ως εκ τούτου, την απόδοση του αραβόσιτου. Στην παρούσα εργασία η θεωρητική προσέγγιση του θέματος περιλαμβάνει την διερεύνηση της βιβλιογραφίας, με αναφορά στην καταγωγή του αραβόσιτου, τις χρήσεις του, την οικονομική του σημασία ως καλλιέργεια, την καλλιεργητική τεχνική και ανάλυση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην σύνθεση του κόκκου. Από την άλλη το πειραματικό μέρος προέβλεπε στη μελέτη της επίδρασης της υδατικής καταπόνησης, αλλά και των γενοτύπων των καθαρών σειρών και υβριδίων ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μας έδειξαν ότι η υδατική καταπόνηση επέφερε αυξήσεις στην ποσοστιαία περιεχόμενη ποσότητα των ποιοτικών γνωρισμάτων. Ακόμα διαπιστώθηκε πως ο γενότυπος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και πως τα υβρίδια παρουσίασαν ικανοποιητικότερες τιμές σε σχέση με τις τρεις ελεύθερα επικονιαζόμενες σειρές. Ανακεφαλαιώνοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως τόσο ο γενότυπος όσο και η υδατική καταπόνηση αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και παραγωγή σε μια καλλιέργεια αραβόσιτου.

Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια

Καλαμπόκι - Καλλιέργεια

Greek

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)