Η πιστοποίηση του πατατόσπορου είναι μια σημαντική διαδικασία στην οποία γίνονται αυστηροί έλεγχοι για την ποιότητα του πατατόσπορου (π.χ. ασθένειες, εχθροί), έτσι ώστε να παραχθούν υγιείς πατατόσποροι. Ακόμα, πιστοποιημένος πατατόσπορος δημιουργείται με καλλιέργεια in vitro με διάφορες μεθόδους. Η εμπορία, η συσκευασία, η σφράγιση και η σήμανση γίνονται με βάση την νομοθεσία του πατατόσπορου. Επίσης, ο πατατόσπορος για να φυτευτεί θα πρέπει πρώτα να πρoβλαστήσει και η ποσότητα του πατατόσπορου που πρόκειται να φυτευτεί καθορίζεται από το μέγεθος του σπόρου. Η πατάτα είναι η τέταρτη σημαντικότερη καλλιέργεια στον κόσμο. Επιπροσθέτως, η σπορά γίνεται είτε με ημιαυτόματη μηχανή, είτε με αυτόματες με κυπελλοειδής υποδοχές και με αυτόματες με ταινία. Για την παραγωγή της πατάτας χρειάζονται πολλά μηχανήματα, καθώς η καλλιέργεια αποτελείται από πολλά στάδια. Επιπλέον, η συγκομιδή της πατάτας πραγματοποιείται όταν ξεραθεί το φύλλωμα και όταν ο φλοιός των νέων κονδύλων γίνει ανθεκτικός και δεν αποσπάται εύκολα με το χέρι. Ενώ, αν συγκομιστούν όταν τα φυτά είναι πράσινα το περίδερμα θα ξεφλουδίζεται εύκολα και θα είναι ευαίσθητη στους τραυματισμούς. Η αποθήκευση της πατάτας πρέπει να γίνει σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και οι αποθηκευτικοί χώροι να εξασφαλίζουν αερισμό και δρόσισμα. Ακόμα, οι κατάλληλοι τρόποι για να αποθηκευθούν οι πατάτες είναι η διατήρηση σε σωρούς, η διατήρηση σε αποθήκες και η διατήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους. Η πατάτα είναι ένα αμυλώδες λαχανικό με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι διαδεδομένη παγκοσμίως και χρησιμοποιείται σαν βασική τροφή. Τέλος, είναι μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες καλλιέργειες στην Ελλάδα.
Π > Πατάτες
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Other Agricultural Sciences Agricultural Engineering
(EN)
Πατάτες
Greek
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)