Η μηλιά ανήκει στο γένος Malus (σωματικός αριθμός χρωμοσωμάτων 34, 51, 68, 85), στο οποίο ανήκουν 15 είδη, μεταξύ των οποίων είναι και το Malus sylvestris, το Μ. pumila Mill, το Μ. baccata L, το Μ. acerba και το Μ. prunifolia. Από αυτά το Μ.sylvestris και το Μ. pumila Mill έχουν δώσει τις περισσότερες εμπορικές ποικιλίες, ενώ τα υπόλοιπα τρία χρησιμοποιούνται από τους βελτιωτές για διασταυρώσεις και σαν πηγή γονιδίων.Η καλλιέργεια της μηλιάς σήμερα παρουσιάζει ευρεία διάδοση ανά τον κόσμο. Σ' αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι η μηλιά μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε περιοχές όπου η θερμοκρασία το χειμώνα πέφτει κάτω και από τους 30 °C υπό το μηδέν (έως και -40 °C), όπως είναι στη Σιβηρία και τη Β. Κίνα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μηλιά σήμερα να αντιπροσωπεύει το 50%, περίπου, των φυλλοβόλων οπωροφόρων παγκοσμίως, με ετήσια παραγωγή πάνω από 20 εκατ. τόνους. Οι ποικιλίες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής είναι περιορισμένες σε αριθμό, με πιο διαδεδομένες τις ποικιλίες της ομάδας Delicious, την Golden Delicious, την Mutsu και την Granny Smith.
Μ > Μηλιά
Φ > Φρούτα - Ασθένειες και επιβλαβή έντομα
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Φρούτα - Ασθένειες και επιβλαβή έντομα
Μηλιά
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)