Εχθροί και ασθένειες της μηλιάς στο Ν. Καστοριάς

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Εχθροί και ασθένειες της μηλιάς στο Ν. Καστοριάς

Μαυρομάτης, Γεώργιος

Η μηλιά ανήκει στο γένος Malus (σωματικός αριθμός χρωμοσωμάτων 34, 51, 68, 85), στο οποίο ανήκουν 15 είδη, μεταξύ των οποίων είναι και το Malus sylvestris, το Μ. pumila Mill, το Μ. baccata L, το Μ. acerba και το Μ. prunifolia. Από αυτά το Μ.sylvestris και το Μ. pumila Mill έχουν δώσει τις περισσότερες εμπορικές ποικιλίες, ενώ τα υπόλοιπα τρία χρησιμοποιούνται από τους βελτιωτές για διασταυρώσεις και σαν πηγή γονιδίων.Η καλλιέργεια της μηλιάς σήμερα παρουσιάζει ευρεία διάδοση ανά τον κόσμο. Σ' αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι η μηλιά μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε περιοχές όπου η θερμοκρασία το χειμώνα πέφτει κάτω και από τους 30 °C υπό το μηδέν (έως και -40 °C), όπως είναι στη Σιβηρία και τη Β. Κίνα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μηλιά σήμερα να αντιπροσωπεύει το 50%, περίπου, των φυλλοβόλων οπωροφόρων παγκοσμίως, με ετήσια παραγωγή πάνω από 20 εκατ. τόνους. Οι ποικιλίες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής είναι περιορισμένες σε αριθμό, με πιο διαδεδομένες τις ποικιλίες της ομάδας Delicious, την Golden Delicious, την Mutsu και την Granny Smith.

Thesis
NonPeerReviewed

Φρούτα - Ασθένειες και επιβλαβή έντομα
Μηλιά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.