Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αχίλλας, Αντώνιος

Η νόσος των «τρελών αγελάδων», ή σπογγιόμορφη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών είναι μια νέα λοιμώδης εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος των ενήλικων βοοειδών. Τα πρώτα περιστατικά αναφέρθηκαν στην Μ. Βρετανία στις αρχές του 1985 και ως τις αρχές του 1987 η νόσος είχε λάβει μορφή επιδημίας. Η διάρκεια επώασης της κυμαίνεται από λίγους μήνες έως μερικά χρόνια, η εξέλιξη της είναι στερεότυπη και η κατάληξη της θανατηφόρα. Οφείλεται σε ένα λοιμογόνο παράγοντα γνωστό ως «παράγοντα scrapie», που προκαλεί στα πρόβατα εκφυλιστική εγκεφαλοπάθεια γνωστή ως «νόσος scrapie». Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βοοειδή εκτέθηκαν στον παράγοντα scrapie καταναλώνοντας ζωοτροφές, που είχαν παρασκευασθεί από προσβεβλημένα πρόβατα. Η νόσος των «τρελών αγελάδων», όπως και η νόσος scrapie, ταξινομήθηκε στην ομάδα των μεταδοτικών εκφυλιστικών εγκεφαλοπαθειών, στις οποίες περιλαμβάνονται νοσήματα που προσβάλλουν ανθρώπους και ζώα. Επειδή η προέλευση αυτών των εγκεφαλοπαθειών φαίνεται να είναι τροφογενής ή τουλάχιστον και τροφογενής, διατυπώθηκαν ανησυχίες πιθανής μετάδοσης τους στον ανθρώπινο πληθυσμό με κατανάλωση κρέατος μολυσμένων βοοειδών.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζώα - Ασθένειες
Βοοειδή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.