Κατά την διάρκεια τού 20ου αιώνα διατροφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως συναρπαστικά στοιχεία σχετικά με τα βασικά συστατικά της διατροφής του ανθρώπου: λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Πρόσφατα έχει αναγνωρισθεί και ο σημαντικός ρόλος που παίζουν οι φυτικές ίνες στην διατροφή και την υγεία του ανθρώπου.
Ο επιστημονικός κόσμος, όμως, δεν παρέμεινε μόνο σ ’αυτά αλλά προχώρησε
περισσότερο και ανακάλυψε συστατικά λιγότερο εμφανή αλλά εξίσου σημαντικά για τον άνθρωπο όπως είναι τα ιχνοστοιχεία.
Τα ιχνοστοιχεία είναι ουσίες που περιέχονται μεν στα τρόφιμα σε πολύ μικρές ποσότητες, είναι δε απαραίτητα για την ζωή και την υγεία του ανθρώπου. Συλλέγοντας όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται σχετικά με τα ιχνοστοιχεία κατανοούμαι γιατί ορισμένες τροφές είναι πιο υγιεινές για τον ανθρώπινο οργανισμό από άλλες. Σαν αποτέλεσμα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες ώστε να αποκτηθεί καλύτερη υγεία.
Τα πιο σημαντικά και αναγκαία ιχνοστοιχεία είναι: ο σίδηρος (Fe), το ασβέστιο (Ca), το νάτριο (Να), το κάλιο (Κ), ο ψευδάργυρος (Zn), το μαγνήσιο (Mg), το χρώμιο (Cr), χαλκός (Cu), ο φώσφορος (P).
Δ > Διατροφή
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Διατροφή
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)