Επίδραση των ιχνοστοιχείων και των μετάλλων στη διατροφή του ανθρώπου

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2007 (EN)
Επίδραση των ιχνοστοιχείων και των μετάλλων στη διατροφή του ανθρώπου

Χαλεποπούλου, Αγνή

Κατά την διάρκεια τού 20ου αιώνα διατροφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως συναρπαστικά στοιχεία σχετικά με τα βασικά συστατικά της διατροφής του ανθρώπου: λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Πρόσφατα έχει αναγνωρισθεί και ο σημαντικός ρόλος που παίζουν οι φυτικές ίνες στην διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. Ο επιστημονικός κόσμος, όμως, δεν παρέμεινε μόνο σ ’αυτά αλλά προχώρησε περισσότερο και ανακάλυψε συστατικά λιγότερο εμφανή αλλά εξίσου σημαντικά για τον άνθρωπο όπως είναι τα ιχνοστοιχεία. Τα ιχνοστοιχεία είναι ουσίες που περιέχονται μεν στα τρόφιμα σε πολύ μικρές ποσότητες, είναι δε απαραίτητα για την ζωή και την υγεία του ανθρώπου. Συλλέγοντας όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται σχετικά με τα ιχνοστοιχεία κατανοούμαι γιατί ορισμένες τροφές είναι πιο υγιεινές για τον ανθρώπινο οργανισμό από άλλες. Σαν αποτέλεσμα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες ώστε να αποκτηθεί καλύτερη υγεία. Τα πιο σημαντικά και αναγκαία ιχνοστοιχεία είναι: ο σίδηρος (Fe), το ασβέστιο (Ca), το νάτριο (Να), το κάλιο (Κ), ο ψευδάργυρος (Zn), το μαγνήσιο (Mg), το χρώμιο (Cr), χαλκός (Cu), ο φώσφορος (P).

Thesis
NonPeerReviewed

Διατροφή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)