Το κόσμημα: η ιστορία, ο σχεδιασμός και οι μέθοδοι παραγωγής του

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Το κόσμημα: η ιστορία, ο σχεδιασμός και οι μέθοδοι παραγωγής του

Αλιμονάκη, Ελίνα-Χριστιάνα

Με τις πρώτες του γνώσεις σχετικά με τα μέταλλα και με τη δεξιότητα που απέκτησε στο χειρισμό τους, ο άνθρωπος άρχισε να δημιουργεί τον πολιτισμό, ξεκίνησε από το χάλκινο τσεκούρι και προόδευε συνεχώς ως προς τη χρήση των μετάλλων. Αν και σήμερα κοιτάμε πέρα από τα όρια της γης έχουμε αφιερώσει αρκετές χιλιάδες χρόνια σκάβοντας την επιφάνεια της μελετώντας τις ιδιότητες της, αναλύοντας, εξορύσσοντας και συνδυάζοντας μέταλλα με σκοπό τη δημιουργία όχι μόνο αντικειμένων καθαρά λειτουργικού προσανατολισμού, αλλά και αντικειμένων που ευχαριστούν το μάτι, των κοσμημάτων. Μια ματιά πίσω στα κοσμήματα όλων σχεδόν των πολιτισμών, που έγιναν για το προσωπικό στόλισμα και για ατομική χρήση όπως και για τελετουργικούς σκοπούς αποκαλύπτει μια τεχνική ιδιοφυΐα που εκπλήσσει με την ποικιλία μορφών, διακόσμησης και επιδεξιότητας που χαρακτηρίζει τα κοσμήματα στο σύνολο τους. Τέτοια αντικείμενα όπως τα κοσμήματα ακόμα και σε πρωτόγονη στάθμη, θα ήταν αδύνατο να έχουν γίνει χωρίς την ανάπτυξη της επιστήμης της μεταλλουργίας, της τέχνης της εξαγωγής μετάλλων από ορυκτά, του καθαρισμού τους, της ανάμειξης τους και της επεξεργασίας με τρόπο που ικανοποιούν τις ανάγκες και τη φαντασία του ανθρώπου.

Thesis
NonPeerReviewed

Κοσμήματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.