Μελέτη της σύστασης δειγμάτων μελιού ως προς την παρουσία φαινολικών συστατικών

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μελέτη της σύστασης δειγμάτων μελιού ως προς την παρουσία φαινολικών συστατικών

Σταμάτη, Παρασκευή

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2021

2021


Το μέλι προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνό υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. Περιέχει φυσικά σάκχαρα σε ποσοστό 75-85% (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη).Τα φαινολικά συστατικά είναι μία από τις σημαντικότερες ομάδες ενώσεων οι οποίες έχουν αναγνωριστεί ως δείκτες της βοτανικής προέλευσης αμιγών κατηγοριών μελιού. Οι πιο μεγάλες υποομάδες των πολυφαινολών, τα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα έχει αναφερθεί ότι παρουσιάζουν αντικαρκινογόνο, αντιφλεγμονώδη, αντιαθηρογενετική, αντιθρομβωτική, ανοσοποιητική δράση, αντιβακτηριακές, και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς και αναλγητική δράση. Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του τμήματος Τεχνολογίας-Γεωπονίας στην Φλώρινα, το οποίο παρείχε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η έρευνα. Αρχικά προσδιορίσθηκαν χρωματομετρικά τα ολικά φαινολικά συστατικά του μελιού με την μέθοδο Folin-Ciocalteu. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκτίμηση της αντιοξειδωτικής δράσης με τρεις διαφορετικές μεθόδους, τη μέθοδο με τη σταθερή ελεύθερη ρίζα διφαινυλό πικρυλυδραζύλιο (DPPH•), τη μέθοδο 2,2΄- αζινοδι-(3-αιθυλβενζοδιαζολινο-6-σουλφονικό οξέος) (ABTS) και τη μέθοδο της ικανότητας αναγωγής ιόντων σιδήρου Fe+3(Ferric Ion Reducing Power Assay –FRAP)

Μ > Μελισσοκομία

Μελισσοκομία

Greek

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)