Σήμερα η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα στην παραγωγή ελαιολάδων και τέταρτη στην παραγωγή βρώσιμων ελιών. Η μέση ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 220.000 περίπου τόνους ελαιολάδου και σε 70.000 περίπου τόνους βρώσιμων ελιών, που αντιπροσωπεύουν το 15% και 10% της παγκόσμιας παραγωγής αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα η ελιά είναι καλλιέργεια με πού μεγάλη διάδοση. Έχει αναπτυχθεί στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά όπου συναντά άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την ανάπτυξή της. Η εξάπλωση της ελαιοκαλλιέργειας είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος καρποφόρων δένδρων και καταλαμβάνει πάνω από 6,5 εκατομμύρια στρέμματα.
Η καλλιέργεια της ελιάς στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει τη μορφή μονοκαλλιέργειας και το ελαιόλαδο αποτελεί το αποκλειστικό εισόδημα των κατοίκων.
Ε > Ελαιουργία και ελαιουργεία
Ε > Ελιά
Ε > Ελαιόλαδο
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Ελιά
Ελαιουργία και ελαιουργεία
Ελαιόλαδο
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)