Βιβλιογραφική ανασκόπηση και συγκριτική ανάλυση μεθόδων πρόβλεψης επιδημιών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2021 (EL)

Βιβλιογραφική ανασκόπηση και συγκριτική ανάλυση μεθόδων πρόβλεψης επιδημιών

Καρατάσιος, Δημήτριος

Ο σκοπός της εργασίας είναι η ανάλυση των ερευνητικών προσπαθειών σχετικά με προβλέψεις πανδημιών τα τελευταία χρόνια αλλά και η περίπτωση του COVID 19. Θα διεξαχθεί βιβλιογραφική ανασκόπηση που επικεντρώνεται στις αναφορές σχετικά με την προσέγγιση και ανάλυση διαφόρων επιδημιών μέσω τεχνολογιών εξόρυξης πληροφορίας. Η εξόρυξη πληροφορίας μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους όπως, συσταδοποίηση (clustering) ή ταξινόμηση (classification) που διεξάγονται με ευρέως διαδεδομένες μεθόδους (k-means ή δένδρα απόφασης αντίστοιχα), με πιο πολύπλοκες (νευρωνικά δίκτυα, γενετικούς αλγορίθμους) αλλά και με κλασικές μεθόδους στατιστικής ανάλυσης όπως η γραμμική παλινδρόμηση (linear regression). Συνήθως, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι σε μορφή χρονοσειρών (timeseries) τα οποία περιέχουν στήλες (columns/labels) σχετικά με τον αριθμό θανάτων, νοσούντων κ.α. Στόχος είναι να γίνει μια ενδελεχής αλλά και συγκριτική ανάλυση των ευρημάτων όσων αφορά την αποτελεσματικότητα των προβλέψεων, των διαθέσιμων τελευταίας λέξης της τεχνολογίας εργαλείων (state-of-the-art) και στη συνέχεια ακολουθεί ο σχολιασμός τους. Η πρόταση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς σχετίζεται με ζητήματα που αφορούν στην υγεία του ανθρώπου και το πως η πληροφορική μπορεί να προσφέρει βελτιώσεις αλλά και λύσεις αναβάθμισης του τομέα της υγείας είτε σε τοπικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Thesis
NonPeerReviewed

Αλγόριθμοι
Data mining
Πληροφορική
Εξόρυξη δεδομένων
Προβλέψεις


Ελληνική γλώσσα

2021-11


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.