Μέθοδοι εφαρμογής και βελτιστοποίησης της ανακύκλωσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Μέθοδοι εφαρμογής και βελτιστοποίησης της ανακύκλωσης

Αβανίδου, Νίκη

Ανακύκλωση καλείται η διαδικασία μετατροπής των σκουπιδιών σε πηγές ενέργειας ή πρώτες ύλες με την χρήση επιστημονικών μεθόδων και η επαναχρησιμοποίηση κατόπιν επεξεργασίας ορισμένων άχρηστων υλικών (κυρίως υλικών συσκευασίας). Τα απορρίμματα που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι το χαρτί, το γυαλί, ορισμένα μέταλλα, τα πλαστικά, οι μπαταρίες και τα ελαστικά αυτοκινήτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον καθένα από εμάς είναι να κατανοήσουμε τους όρους ανακύκλωση, αξιοποίηση και επεξεργασία αποβλήτων που βρίσκεται στη δυσκολία που έχουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η λέξη σκουπίδι δεν είναι συνώνυμη της λέξης άχρηστο. Όλοι οι άνθρωποι επιζητούν τα διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, είτε επειδή αυτά είναι νόστιμα, είτε επειδή είναι όμορφα, πολυτελή, χρήσιμα κ.τ.λ. Κυρίως στόχος της πολιτείας είναι να μεταδώσει στους πολίτες ότι τα απόβλητα δεν είναι άχρηστα σκουπίδια, αλλά αποτελούν με κατάλληλη επεξεργασία πολύτιμη πηγή δευτερογενών πρώτων υλών. Στα πλαίσια της προσπάθειας για σταδιακή μείωση του όγκου των απορριμμάτων, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση των χρήσιμων υλικών που προέρχονται σ΄ αυτά. Η ανακύκλωση σήμερα είναι πιο αποτελεσματική και μαζική. Εξυπηρετεί πρωταρχικούς στόχους όπως την εξοικονόμηση υλικών και ενέργειας, την αποφυγή της ρύπανσης και την μείωση των παραγομένων και διατεθιμένων απορριμμάτων. Η ανακύκλωση επίσης συμβάλλει τόσο στον περιορισμό των δαπανών όσο και στην αύξηση των δήμων και των κοινοτήτων. Με τον περιορισμό των οικιακών απορριμμάτων που επιτυγχάνεται με την ανακύκλωση, έχουμε μείωση της ενέργειας και του κόστους της συλλογής από τους δήμους ή τις κοινότητες των διατεθιμένων απορριμμάτων.

Thesis
NonPeerReviewed

Ανακύκλωση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.