Αργίλιο: το σημαντικότερο μέταλλο στη βιομηχανία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Αργίλιο: το σημαντικότερο μέταλλο στη βιομηχανία

Κουβέλης, Αριστοτέλης

Σε αντίθεση με το χαλκό, το χρυσό και το σίδηρο, το αργίλιο δεν υπάρχει στη φύση σε απλές χημικές ενώσεις εύκολα διασπάσιμες, για αυτό η απομόνωση του μετάλλου αυτού καθυστέρησε ιδιαίτερα. Η ανακάλυψή του αλλά και η παραγωγή του έγινε δυνατή μόνο μετά την ανακάλυψη και ευρεία χρήση του ηλεκτρισμού. Αν και το αργίλιο δεν έγινε γνωστό παρά μόνο στις αρχές του 19ου αιώνα, παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα με την μορφή του αργίλου σαν πρώτη ύλη για την κατασκευή αγγείων, βαφών και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων. Το αργίλιο είναι το τρίτο σε αφθονία στοιχείο σε ποσοστό 8,13%, μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο, αλλά παράλληλα και το πιο άφθονο συγκριτικά με τα υπόλοιπα μεταλλικά στοιχεία που υπάρχουν στο φλοιό της γης. Βέβαια λόγω της δυνατής του συγγένειας με το οξυγόνο δε βρίσκεται σε μορφή στοιχείου αλλά μόνο σε συνδυαστική μορφή όπως τα οξείδια και τα ορυκτά.

Thesis
NonPeerReviewed

Αλουμίνιο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.