Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με δύο θεματικές ενότητες που αφορούν τις αυτοφυείς καλλιέργειες του κοινού καλαμιού (Phragmites australis), και τις καλλιέργειες κοινού φασολιού (Phaseolus vulgaris) στην περιοχή της λίμνης Μικρής Πρέσπας.
Το Phragmites australis είναι ένα κοσμοπολίτικο φυτό που αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός ευρέος φάσματος βιοκοινοτήτων. Μπορεί να αξιοποιηθεί από τα ζώα για βόσκηση, για καταφύγιο, αλλά και ως φίλτρο για τα μολυσμένα νερά των υγροτόπων. Συχνά όμως, εισβάλλει στα ενδιαιτήματα και δημιουργεί μονοκαλλιέργειες εις βάρος των ενδημικών φυτών της περιοχής και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κάποιους από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι η κοπή, το κάψιμο, η βόσκηση, η πλημμύρα με ταυτόχρονη ρύθμιση της αλατότητας και η χρήση ζιζανιοκτόνου.
Ο στόχος της πρώτης μελέτης ήταν η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της βιομάζας καλαμιών η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή. Αφού συλλέχθηκαν δείγματα P. australis, από διαφορετικές περιοχές, σε δυο διαφορετικές ημερομηνίες (αρχές Αυγούστου και τέλη Οκτωβρίου), τα δείγματα αποξηράθηκαν, λειοτριβήθηκαν, και υπέστησαν περαιτέρω χημικές αναλύσεις για τον προσδιορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους (τέφρα, πρωτεΐνες, ινώδεις ουσίες, λίπος και ξηρά ουσία). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Phragmites australis θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια υψηλής ποιότητας χονδροειδή ζωοτροφή λόγω τον υψηλών συγκεντρώσεων σε ινώδεις ουσίες και ξηρά ουσία.
Το Phaseolus vulgaris αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εαρινά ψυχανθή, κυρίως εξαιτίας των πολλών πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο με την κατανάλωση του. Οι συνθήκες και οι τρόποι καλλιέργειας του αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή και την ποιότητα των φασολιών. Στην παρούσα έρευνα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο των ξηρών φασολιών, τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, τους κατάλληλους παράγοντες και συνθήκες καλλιέργειας, τους εχθρούς και τις ασθένειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν, τη χημική τους σύνθεση και την θρεπτική και διατροφική τους αξία για την ανθρώπινη υγεία.
Στόχος της δεύτερης μελέτης, ήταν ο προσδιορισμός των αγρονομικών, και ποιοτικών χαρακτηριστικών του σπόρου φασολιού στην περιοχή των Πρεσπών. Παρομοίως, αφού συλλέχθηκαν τα δείγματα φασολιού από τους τρεις πειραματικούς αγρούς, οδηγήθηκαν στο εργαστήριο. Μέρος τον δειγμάτων χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό % ξηράς ουσίας, τέφρας, πρωτεινών, ινωδών ουσιών και λίπους. Και ένα δεύτερο μέρος, χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό βάρους 100 σπόρων, τον προσδιορισμό διαστάσεων σπόρων, το ποσοστό ενυδάτωσης, για τον προσδιορισμό του % φλοιού των σπόρων και τέλος, για τον προσδιορισμό βραστερότητας. Παρατηρήθηκε σημαντική επίδραση της τοποθεσίας στα αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου που μετρήθηκαν. Οι σημαντικές αυτές διαφορές μπορούν να αποδοθούν στις αρχικές ιδιότητες του εδάφους των πειραματικών αγρών, και ο τρόπος μεταχείρισης της καλλιέργειας από τους διαφορετικούς παραγωγούς.