Μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης φρούτων και λαχανικών

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης φρούτων και λαχανικών

Τάπκος, Λουκάς

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2021

2021


Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει τις μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης των φρούτων και των λαχανικών. Αρχικά θα παρουσιαστούν ορισμένα στοιχεία για την παραγωγή και τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Ελλάδας στις δυο κατηγορίες τροφίμων όπου αναλύονται. Έπειτα θα αναλυθεί η χημική σύσταση και η μέση θρεπτική αξία τόσο των φρούτων όσο και των λαχανικών. Σε επόμενη ενότητα, θα αναλυθούν οι όροι συντήρησης και επεξεργασίας των φρούτων και των λαχανικών αλλά και γενικά των τροφίμων και πως πραγματοποιούνται διάφορες κατεργασίες για την επιμήκυνση της ζωής τους. Επίσης θα παρουσιαστούν και αναλυθούν τυχόν ευαισθησίες που εμφανίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά κατά τις διεργασίες αυτές και πως μπορούν αυτές να ελεγχθούν. Στα επόμενα κεφάλαια, θα παρουσιαστούν διάφορες από τις επεξεργασίες που υφίστανται τα φρούτα και τα λαχανικά με σκοπό την επιμήκυνση της ζωής τους. Τέτοιες επεξεργασίες αφορούν την κονσερβοποίηση, την κατάψυξη, την ακτινοβόληση καθώς και την συμπύκνωση και αφυδάτωση κ.α. Τέλος, θα γίνει λεπτομερής αναφορά σε καινούργιες επεξεργασίες των φρούτων και των λαχανικών όπως η λυοφιλίωση ή κρυοαφυδάτωση καθώς και η υπερυψηλή υδροστατική πίεση.

Φ > Φρούτα - Συγκομιδή
Λ > Λαχανικά

Φρούτα - Συγκομιδή
Λαχανικά

Ελληνική γλώσσα

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.