Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει τις μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης των φρούτων και των λαχανικών. Αρχικά θα παρουσιαστούν ορισμένα στοιχεία για την παραγωγή και τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Ελλάδας στις δυο κατηγορίες τροφίμων όπου αναλύονται. Έπειτα θα αναλυθεί η χημική σύσταση και η μέση θρεπτική αξία τόσο των φρούτων όσο και των λαχανικών.
Σε επόμενη ενότητα, θα αναλυθούν οι όροι συντήρησης και επεξεργασίας των φρούτων και των λαχανικών αλλά και γενικά των τροφίμων και πως πραγματοποιούνται διάφορες κατεργασίες για την επιμήκυνση της ζωής τους. Επίσης θα παρουσιαστούν και αναλυθούν τυχόν ευαισθησίες που εμφανίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά κατά τις διεργασίες αυτές και πως μπορούν αυτές να ελεγχθούν.
Στα επόμενα κεφάλαια, θα παρουσιαστούν διάφορες από τις επεξεργασίες που υφίστανται τα φρούτα και τα λαχανικά με σκοπό την επιμήκυνση της ζωής τους. Τέτοιες επεξεργασίες αφορούν την κονσερβοποίηση, την κατάψυξη, την ακτινοβόληση καθώς και την συμπύκνωση και αφυδάτωση κ.α.
Τέλος, θα γίνει λεπτομερής αναφορά σε καινούργιες επεξεργασίες των φρούτων και των λαχανικών όπως η λυοφιλίωση ή κρυοαφυδάτωση καθώς και η υπερυψηλή υδροστατική πίεση.
Φ > Φρούτα - Συγκομιδή
Λ > Λαχανικά
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Other Agricultural Sciences Agricultural Engineering
(EN)
Φρούτα - Συγκομιδή
Λαχανικά
Greek
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)