Η παραδοσιακή και σύγχρονη καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Θεσσαλία

Η παραδοσιακή και σύγχρονη καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Θεσσαλία

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η παραδοσιακή και σύγχρονη καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Θεσσαλία

Μιχαήλ, Κωνσταντίνος

Thesis
NonPeerReviewed

2022


Η αμυγδαλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο, δικότυλο, ανήκει στα πυρηνόκαρπα και εξετάζεται στα ακρόδρυα. Κατάγεται από την Δυτική Ασία, εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις 8000 π.χ. και από εκεί διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η καλλιέργειά της είναι απόλυτα εγκλιματισμένη με το περιβάλλον και τις κλιματικές συνθήκες. Είναι δέντρο που θέλει ζεστά καλοκαίρια με χαμηλή υγρασία ενώ αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Την περίοδο της ανθοφορίας αντέχει και στους -3°C αλλά σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες έχουμε σοβαρές ζημιές στην παραγωγή. Σοβαρά προβλήματα για την καλλιέργεια είναι οι μυκητολογικές ασθένειες, τα έντομα και οι καιρικές συνθήκες. Στην Ελλάδα σήμερα την μεγαλύτερη παραγωγή την έχουμε στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στο Ν. Λάρισας όπου καλύπτει περίπου το 60% της παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς στην χώρα μας, όπως επίσης αυξημένη είναι και η παγκόσμια παραγωγή, που παρά τα προβλήματα της καλλιέργειας προτιμάται λόγω του καλού εισοδήματος και του γεγονότος ότι είναι ο καλύτερος ξηρός καρπός πλούσιος σε πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας προσφέροντας στον άνθρωπο πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία για μια ισορροπημένη διατροφή. Όσον αφορά στη βιολογική γεωργία, είναι ένα σύστημα που παράγει γεωργικά προϊόντα με μεθόδους οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο και σύμφωνες με τα πλαίσια της νομοθεσίας του κράτους. Έχει πάντα ως στόχο την παραγωγή υγιεινών τροφίμων, τα οποία δεν περιέχουν χημικές ουσίες καθώς χρησιμοποιούνται διάφορες πρακτικές όπως χλωρή λίπανση, χρήση κοπριάς ή φυτικά υπολείμματα, αμειψισπορά κ.α , οι οποίες βοηθούν στο περιβάλλον και στον άνθρωπο βελτιώνοντας την ποιότητα του εδάφους με αποτέλεσμα να έχουμε ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών, τροφές καλής ποιότητας και προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Δεντροκομία

Ελληνική γλώσσα

cc_by_nc_nd




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.