Παραγωγή κομπόστας ροδάκινου και ποιοτικός έλεγχος

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Παραγωγή κομπόστας ροδάκινου και ποιοτικός έλεγχος

Παπαδοπούλου, Ανδρονίκη

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2022

2022


Στην προκείμενη πτυχιακή εργασία, γίνεται λόγος για τη διενέργεια του ποιοτικού ελέγχου στην κομπόστα ροδάκινο. Η χώρα μας, συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες, όσον αφορά στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, και την παραγωγή ροδάκινου. Κύριο προϊόν εξαγωγής της, εκτός από το νωπό φρούτο, είναι το κονσερβοποιημένο ροδάκινο. Αρχικά, θα παρουσιαστεί το δέντρο της ροδακινιάς, καθώς και οι συνθήκες ανάπτυξής του. Στη συνέχεια, περιγράφονται τα σημαντικότερα αναγνωριστικά χαρακτηριστικά του καρπού, και οι κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται. Ακολουθούν τα οφέλη του καρπού της για τους καταναλωτές, μαζί με τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Έπειτα, περιγράφεται η κομπόστα ροδάκινο, με μια εκτενή αναφορά στις συνθήκες παραγωγής, από τη στιγμή της συγκομιδής του φρούτου, έως και τη μεταποίησή του. Συμπεριλαμβάνονται οι σημαντικότερες τεχνικές και ο περισσότερο διαδεδομένος εξοπλισμός, στη γραμμή παραγωγής της κομπόστας ροδάκινο. Γίνεται αναφορά στους τύπους των προϊόντων, στα γλυκαντικά διαλύματα πλήρωσης, ενώ παρουσιάζεται και το διάγραμμα ροής της παραγωγικής διαδικασίας. Ακολούθως, επικεντρωνόμαστε στον ποιοτικό έλεγχο της κομπόστας ροδάκινο. Το διεθνές πρωτόκολλο που εφαρμόζεται κατ’ αρχήν, είναι αυτό του Codex Alimentarius. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το εμφανίζονται παραλλαγές στο εν λόγω πρωτόκολλο, ανάλογα με τους πελάτες και το κοινό στα οποία αναφέρεται το προϊόν. Τέλος, γίνεται αναφορά στο σύστημα HACCP, στα κρίσιμα σημεία που απαιτούν προσοχή στην παραγωγή, καθώς και στους λοιπούς κινδύνους που είναι πιθανό να προκύψουν.

Π > Ποιοτικός έλεγχος
Ρ > Ροδακινιά

Ποιοτικός έλεγχος
Ροδακινιά

Greek

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)