Παραγωγή κομπόστας ροδάκινου και ποιοτικός έλεγχος

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Παραγωγή κομπόστας ροδάκινου και ποιοτικός έλεγχος

Παπαδοπούλου, Ανδρονίκη

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2022

2022


Στην προκείμενη πτυχιακή εργασία, γίνεται λόγος για τη διενέργεια του ποιοτικού ελέγχου στην κομπόστα ροδάκινο. Η χώρα μας, συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες, όσον αφορά στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, και την παραγωγή ροδάκινου. Κύριο προϊόν εξαγωγής της, εκτός από το νωπό φρούτο, είναι το κονσερβοποιημένο ροδάκινο. Αρχικά, θα παρουσιαστεί το δέντρο της ροδακινιάς, καθώς και οι συνθήκες ανάπτυξής του. Στη συνέχεια, περιγράφονται τα σημαντικότερα αναγνωριστικά χαρακτηριστικά του καρπού, και οι κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται. Ακολουθούν τα οφέλη του καρπού της για τους καταναλωτές, μαζί με τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Έπειτα, περιγράφεται η κομπόστα ροδάκινο, με μια εκτενή αναφορά στις συνθήκες παραγωγής, από τη στιγμή της συγκομιδής του φρούτου, έως και τη μεταποίησή του. Συμπεριλαμβάνονται οι σημαντικότερες τεχνικές και ο περισσότερο διαδεδομένος εξοπλισμός, στη γραμμή παραγωγής της κομπόστας ροδάκινο. Γίνεται αναφορά στους τύπους των προϊόντων, στα γλυκαντικά διαλύματα πλήρωσης, ενώ παρουσιάζεται και το διάγραμμα ροής της παραγωγικής διαδικασίας. Ακολούθως, επικεντρωνόμαστε στον ποιοτικό έλεγχο της κομπόστας ροδάκινο. Το διεθνές πρωτόκολλο που εφαρμόζεται κατ’ αρχήν, είναι αυτό του Codex Alimentarius. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το εμφανίζονται παραλλαγές στο εν λόγω πρωτόκολλο, ανάλογα με τους πελάτες και το κοινό στα οποία αναφέρεται το προϊόν. Τέλος, γίνεται αναφορά στο σύστημα HACCP, στα κρίσιμα σημεία που απαιτούν προσοχή στην παραγωγή, καθώς και στους λοιπούς κινδύνους που είναι πιθανό να προκύψουν.

Π > Ποιοτικός έλεγχος
Ρ > Ροδακινιά

Ποιοτικός έλεγχος
Ροδακινιά

Ελληνική γλώσσα

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.