Ο ρόλος των πολυφαινολών ως αντιοξειδωτικών ενώσεων στην ελιά

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ο ρόλος των πολυφαινολών ως αντιοξειδωτικών ενώσεων στην ελιά

Δούκας, Αντώνιος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2022

2022


Οι ενώσεις που προέρχονται από φυτά, παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά μόρια τέτοια, που μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό stress και τις φλεγμονές που προκαλούνται από αυτό. Το οξειδωτικό stress είναι υπεύθυνο για πλήθος χρόνιων ασθενειών, ενώ τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν πλήθος παρενεργειών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυξανόμενο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό, έχουν παρουσιάσει οι πολυφαινόλες από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Πλήθος μελετών έχουν δείξει τα ισχυρά θεραπευτικά αποτελέσματα από τα συγκεκριμένα βιοδραστικά μόρια έναντι μίας σειράς χρόνιων ασθενειών. Ανάμεσα στις συγκεκριμένες ασθένειες, συμπεριλαμβάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές και ο καρκίνος. Η εκάστοτε ποικιλία ελιάς έχει συγκεκριμένες ιδιότητες ενώ οι πολυφαινόλες κυμαίνονται από ποικιλία σε ποικιλία. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και έχει ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ και το ελαιόλαδο παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία αλλά όχι σε τόσο ισχυρή ένταση όπως στην περίπτωση του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Εκτός από την ποικιλία της ελιάς, ιδιαίτερα σημαντικοί είναι και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι περιγράφονται και αναλύονται μέσα από την παρούσα πτυχιακή εργασία. Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος σε κάθε ελληνική ποικιλία ελιάς ξεχωριστά, ενώ μία τέτοια διερεύνηση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα συμπεράσματα σε ότι αφορά την ευεργετική δράση της ελιάς στον άνθρωπο.

Ε > Ελιά

Ελιά

Greek

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)