Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει τα χαρακτηριστικά της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής η οποία χαρακτηρίζεται και ως ΠΟΠ προϊόν. Αρχικά, θα παρουσιαστούν δεδομένα που αφορούν το Νομό Χαλκιδικής. Στοιχεία κυρίως ιστορικά και δεδομένα που αφορούν τον πληθυσμό και την παραγωγή του νομού.
Σε επόμενη ενότητα, θα αναλυθεί η ελιά Χαλκιδικής και η σημασία της στην παραγωγή της Χαλκιδικής. Η ελιά Χαλκιδικής προέρχεται αποκλειστικά από τις ποικιλίες «Χονδρελιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» του είδους Olea europea. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν την ποικιλία που αναφέρεται. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστεί τόσο με λόγια όσο και διαγραμματικά η διαδικασία παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς.
Στα επόμενα κεφάλαια, θα γίνει αναφορά στη χημική σύσταση της ελίας Χαλκιδικής. Συγκερκιμένα θα αναλυθούν η υγρασία, οι λιπαρές ουσίες, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες τα οργανικά οξέα, οι φαινολικές και χρωστικές ουσίες, οι βιταμίνες και τέλος τα ανόργανα συστατικά. Στην τελευταία ενότητα θα αναλυθεί ο αντιοξειδωτικός μηχανισμός του προϊόντος.
Ε > Ελιά
Ε > Ελιά - Ελλάδα
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Other Agricultural Sciences Agricultural Engineering
(EN)
Ελιά - Ελλάδα
Ελιά
Greek
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)