Η σύγκριση της συμβατικής, βιολογικής και ολοκληρωμένης αμπελουργίας σε αμπελώνες των οινοποιείων του νομού Σερρών

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η σύγκριση της συμβατικής, βιολογικής και ολοκληρωμένης αμπελουργίας σε αμπελώνες των οινοποιείων του νομού Σερρών

Χερχελετζή, Μαρία

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2022

2022


Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην εξέταση της συμβατικής, βιολογικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης στην περίπτωση της αμπελουργίας. Ο εν λόγω κλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την περίπτωση της χώρας μας και η επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού των καλλιεργητικών μεθόδων από τον παραγωγό, μπορεί να μετατρέψει την συγκεκριμένη καλλιέργεια σε πολύ επικερδή. Η αιτία είναι αφενός η μείωση του κόστους της καλλιέργειας της αμπέλου και αφετέρου στην προστιθέμενη αξία που αποκτά το τελικό προϊόν, λόγω των βιολογικών μεθόδων και της ποσότητας που προκύπτει από την εντατική μορφή καλλιέργειας Αρχικά γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά της συμβατικής αμπελουργίας και ακολουθεί η βιολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση. Στόχος, να μπορεί να γίνει μια σύγκριση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που έχει μορφή καλλιέργειας. Πιο συγκεκρισμένα γίνεται εστίαση, στον τρόπο λίπανσης, στην άρδευση, στην φυτοπροστασία και στον τρόπο πολλαπλασιασμού της αμπέλου. Ακολουθεί η μελέτη περίπτωσης των οινοποιείων του Νομού Σερρών. Αρχικά περιγράφονται τα γεωγραφικά, τα εδαφικά και τα κλιματικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής. Επίσης, γίνεται περιγραφή του πρωτογενή τομέα των Σερρών και η σημασία που έχει για την περιοχή η καλλιέργεια της αμπέλου. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των οινοποιείων της περιοχής Σερρών που εφαρμόζουν βιολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση. Γίνεται η περιγραφή των εγκαταστάσεων, των ετικετών που παράγονται από τα οινοποιεία καθώς και τυχόν διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Ο > Οινοποιία
Α > Αμπελουργία

Αμπελουργία
Οινοποιία

Ελληνική γλώσσα

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.