Η επίδραση του ευρώ στο διεθνές εμπόριο των χωρών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η επίδραση του ευρώ στο διεθνές εμπόριο των χωρών της οικονομικής και νομισματικής ένωσης

Μίντης, Γεώργιος

Ο κυριότερος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της επίδρασης του ευρώ στο διεθνές εμπόριο (ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ) των χωρών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) για τη περίοδο από το 1995 έως το 2020. Επίσης, με την εκτίμηση της παραπάνω επίδρασης στο τομειακό εμπόριο, επικεντρώσαμε την προσοχή μας στους κυριότερους κλάδους οικονομίας των χωρών μελών της ΟΝΕ. Επιπλέον, μελετήθηκε η επίδραση της υιοθέτησης του Ευρώ στην εξαγωγική απόδοση ανά χώρα προορισμού. Στη συνέχεια ερευνήθηκε η επίδραση της υιοθέτησης του Ευρώ στην εισαγωγική απόδοση ανά χώρα προέλευσης. Τέλος, υπολογίστηκαν τα αποτελέσματα του ενιαίου νομίσματος στις χώρες που δεν είναι μέλη της ένωσης. Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής θα μας δείξουν ότι οι χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ έχουν αυξημένο εμπόριο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες και συγκριτικά με το εμπόριο που θα είχαν αν δεν είχαν γίνει μέλη της ΕΕ. Επίσης υπάρχει αύξηση του εμπορίου των χωρών της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) με τον υπόλοιπο κόσμο. Με την ύπαρξη του ευρώ αυξήθηκε σημαντικά η απόδοση των εξαγωγών των χωρών της ΟΝΕ για την περίοδο 1995-2020.

Thesis
NonPeerReviewed

Δειγματοληψία (Στατιστική)
Ευρώπη - Οικονομικές συνθήκες
Ευρώ
Διεθνές εμπόριο
Εξαγωγές - Ελλάδα
Ευρωπαϊκή οικονομία
Διεθνής αγορά
Οικονομική πολιτική


Ελληνική γλώσσα

2022

http://anaktisis.uowm.gr/12046/


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.