Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Ανακύκλωση πλαστικού

Σπυροπούλου, Χρυσούλα
Κοντογεωργίου, Ανδρομάχη

Τα πλαστικά είναι βασικά βιομηχανικά αγαθά και η ραγδαία αύξηση του ρυθμού παραγωγής τους τα τελευταία χρονιά οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες: α) Στην παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού, β) Στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων και γ)Στην αντικατάσταση των παλαιών υλικών από πλαστικά. Η ανακύκλωση των πλαστικών σε σύγκριση με τα άλλα υλικά όπως το χαρτί, το γυαλί και τα μέταλλα αποτελεί τη νέα πρόκληση για τη χώρα μας. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα παράγονται ετησίως 300.000 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων . Αν και όλες οι αναπτυγμένες χώρες έχουν μπει στην εποχή των πλαστικών, ο αντίστοιχος βιομηχανικός κλάδος είναι σχετικά νέος. Η διαδικασία της ανακύκλωσης – δηλαδή η επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μετά από κατάλληλη επεξεργασία – βρίσκεται στη βρεφική της ηλικία. Έως σήμερα έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη αποτελεσματικών τεχνικών ανακύκλωσης σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, μια σειρά μέτρα που θα μπορούσαν να προωθήσουν την ανακύκλωση είναι αρκετά δαπανηρά και εμφανίζουν δύσκολα προβλήματα οργάνωσης. Επιπλέον, είναι δύσκολο – και αρκετές φορές αδύνατο – να διαχωριστούν τα διάφορα πλαστικά ανάλογα με το χημικό τους τύπο, γεγονός που επίσης περιορίζει την ανάπτυξη των τεχνικών ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Όσο κι αν όλα τα πλαστικά μας φαίνονται ίδια, η χημική τους δομή – επομένως και η συμπεριφορά τους – έχει μεγάλες διαφορές. Για παράδειγμα, ορισμένα από αυτά μπορούν να λιώσουν, ενώ κάποια άλλα μένουν σε στερεά κατάσταση μέχρι να φτάσουν σε μια κρίσιμη θερμοκρασία, οπότε και αναφλέγονται. Ήδη έχουν επινοηθεί αρκετά συστήματα κωδικοποίησης των πλαστικών, με στόχο τη διευκόλυνση της ανακύκλωσής τους. Δύο είδη πλαστικών αναγνωρίζονται και ανακυκλώνονται εύκολα: ο τερεφθαλικός πολυεστέρας (PET) και το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE). Στην αρχική τους μορφή εμφανίζονται συνήθως ως πλαστικές φιάλες αναψυκτικών. Μετά την ανακύκλωσή τους, όμως, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά ως δοχεία ποτών ή τροφίμων. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα πλαστικά λιώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ανακύκλωσης, οπότε ενδέχεται να μολυνθούν από επικίνδυνες ουσίες που απελευθερώνονται σ’ αυτή τη διαδικασία.

Thesis
NonPeerReviewed

Πλαστικά
Ανακύκλωση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.