Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να εξετάσει τη λαχανοκομία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με αναφορά σε ιστορικά στοιχεία της καλλιέργειας, τα χαρακτηριστικά του και τις μεθόδους παραγωγής. Το λάχανο (Brassicaoleracea), διαχρονικά αναπτύχθηκε στις περιοχές της Δυτικής Ευρώπης και αποτέλεσε σημαντικό διατροφικό στοιχείο για τον άνθρωπο. Περιέχει μία σειρά σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων το οποίο το καθιστά μία από τις σημαντικότερες τροφές και έχει συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κατανάλωσής του παγκοσμίως. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι προκειμένου η παραγωγικότητα της καλλιέργειας να είναι υψηλή με την εισαγωγή φωσφορικών και θειικών λιπασμάτων ενώ αλλαγές έχουν εισαχθεί και στην καλλιέργεια για τη βέλτιστη άρδευση. Στην Ελλάδα, έχει δοθεί συγκριτικά μικρή προσοχή στη βιβλιογραφία για την καλλιέργεια του λάχανου αν και το κλίμα της χώρας ενδείκνυται για τις άσπρες φθινοπωρινές ποικιλίες. Ειδικότερα, για τη Θεσσαλονίκη, προτεραιότητα έχει δοθεί στις αμπελοκαλλιέργειες παραβλέποντας τη σημασία των λαχανικών και τις προοπτικές αυτών των καλλιεργειών γενικότερα. Έτσι, η διπλωματική εργασία αποσκοπεί στο να συνεισφέρει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, συγκεντρώνοντας στοιχεία από διεθνείς και εγχώριες επιστημονικές και άλλες πηγές, προκειμένου να εξελιχτεί η καλλιέργειά του λάχανου στην Ελλάδα.
Λ > Λαχανικά
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Other Agricultural Sciences Agricultural Engineering
(EN)
Λαχανικά
Greek
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)