Αντιρρυπαντική πρόληψη και αξιολόγηση της λίμνης Κερκίνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Αντιρρυπαντική πρόληψη και αξιολόγηση της λίμνης Κερκίνης

Κωνσταντινίδου, Παρασκευή

Η τεχνητή λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στο Β.Δ. τμήμα του νομού Σερρών(Επαρχία Συντικής), με γεωγραφικό μήκος και πλάτος αντίστοιχα 23ο 08΄ και 41ο 13΄. Η τεχνητή αυτή λίμνη σχηματίστηκε το 1932, ύστερα από την κατασκευή Φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, στη θέση της κοινότητας Λιθότοπου. Μετά την κατασκευή νέου Φράγματος το 1982, στην ίδια θέση, η ανώτερη στάθμη της λίμνης (υψομετρική στάθμη) έφθασε τα 39 m. Η λεκάνη απορροής της λίμνης Κερκίνης περιλαμβάνεται στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμόνα, που πηγάζει από τη Βουλγαρία. Το ελληνικό τμήμα της λεκάνης απορροής της λίμνης καθορίζεται από τα όρη Μπέλλες, Κρούσια και Μαυροβούνι. Στο τμήμα αυτό της λεκάνης απορροής περιλαμβάνονται οι κοινότητες Λιθότοπος, Κερκίνη, Βυρώνεια, Μανδράκι, Μεγαλοχώρι, Λειβαδιά, Θρακικό, Πετρίτσι, Πομινό, Λιμνοχώρι, Χρυσοχώραφα, Ομαλά, Ακριτοχώρι, Προμαχώνας, Άγκιστρο και Στρυμνοχώρι. Η λίμνη Κερκίνη τροφοδοτείται κυρίως από τον ποταμό Στρυμόνα και μικρό αριθμό χειμάρρων που εισρέουν στο ΒΔ τμήμα της λίμνης, με κυριότερο τον Κερκινίτη. Η λίμνη χρησιμοποιείται ως αποταμιευτήρας νερού για τις ανάγκες του αρδευτικού δικτύου του κάμπου των Σερρών. Το δίκτυο αυτό προμηθεύεται νερό μέσω τριών αγωγών υδροληψίας. Ο ένας αγωγός τροφοδοτείται απ’ ευθείας από τον ποταμό Στρυμόνα, πριν από την είσοδό του στη λίμνη και οι υπόλοιποι δυο αγωγοί τροφοδοτούνται απ’ ευθείας από τη λίμνη.

Thesis
NonPeerReviewed

Λίμνες - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.