Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι «Επίδραση των επικονιαστών στην καλλιέργεια τομάτας στο θερμοκήπιο». Είναι γεγονός πως η επικονίαση αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία, καθώς μέσω αυτής πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά. Οι καλλιεργητές τομάτας στα θερμοκήπια χρησιμοποιούν συνήθως κάποιες τεχνικές. Ανάμεσα σε αυτές είναι η δόνηση και η χρήση καρποδετικών ορμονών. Επίσης επικονίαση μπορεί να γίνει με τους βομβύνους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα θερμοκήπια με μεγάλη επιτυχία. Ουσιαστικά η χρήση του βομβύνου γίνεται ώστε να είναι υψηλότερη η παραγωγή αλλά και η ποιότητα των καρπών.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την καταγωγή της τομάτας, για τα βοτανολογικά χαρακτηριστικά της, τη διατροφική της αξία και τους τύπους τομάτας. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται πως γίνεται η μεταφύτευση του φυτού στο θερμοκήπιο, πως προετοιμάζεται το έδαφος, ποια είναι η απαραίτητη λίπανση και πως πραγματοποιείται η μεταφύτευση. Στο τρίτο κεφάλαιο θα γίνει λόγος για τις συνθήκες και τις περιποιήσεις που γίνονται από τους καλλιεργητές στο θερμοκήπιο. Αναλυτικότερα, θα γίνει αναφορά στη θερμοκρασία και την υγρασία, στον εμπλουτισμό του θερμοκηπίου με διοξείδιο του άνθρακα, στο πότισμα, την επιφανειακή λίπανση, το κλάδεμα και την υποστύλωση. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στην επίδραση των επικονιαστών στο θερμοκήπιο. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει λόγος για την υποβοήθηση της καρπόδεσης, την επικονίαση με δόνηση, τις καρποδετικές ορμόνες, τη χρησιμοποίηση εντόμων και για την τοποθέτηση της κυψέλης στο θερμοκήπιο.
Τ > Τομάτες
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Other Agricultural Sciences Agricultural Engineering
(EN)
Τομάτες
Greek
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)