Εφαρμογή του συστήματος HACCP σε βιομηχανίες παραγωγής και εμφιάλωσης μελιού

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Εφαρμογή του συστήματος HACCP σε βιομηχανίες παραγωγής και εμφιάλωσης μελιού

Σταβιάνης, Γεώργιος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2022

2022


Το μέλι θεωρείται ένα πολύ σημαντικό και θρεπτικό συστατικό στη διατροφή του ανθρώπου, από την αρχαιότητα ακόμη, λόγω της ιδιότητάς του να καταναλώνεται από τον άνθρωπο χωρίς επεξεργασία, της εύκολης πέψης, των θρεπτικών ιδιοτήτων και των βιολογικών οφελών. Αυτό αποδεικνύεται και από τα συστατικά του, μιας και περιέχει κυρίως σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη) και νερό. Παρόλαυτα, το σύστημα HACCP κρίνεται απαραίτητο για το τρόφιμο αυτό, μιας και απειλείται από διάφορους φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς κινδύνους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μόλυνση από Cl. botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια «αλλαντίαση», με πιο επικίνδυνη μορφή της, τη «βρεφική αλλαντίαση». Η κατανόηση του συστήματος HACCP και των βασικών αρχών του, καθώς και η διασύνδεσή του με το Codex Alimentarius ή τα πρότυπα ISO, είναι πρωταρχικής σημασίας, έτσι ώστε στην συνέχεια να αναγνωριστούν τα απαραίτητα βήματα και οι ιδιαιτερότητες του μελιού. Μέσα στο HACCP τονίζονται επίσης η σημασία ύπαρξης ικανούς ομάδας, η ολοκληρωμένη εκπαίδευση του προσωπικού, οι κανόνες υγιεινής και οι κανόνες ορθής πρακτικής (GHP). Η δημιουργία διαγραμμάτων ροής εργασιών μελιού, ο προσδιορισμός πιθανών κινδύνων και η ανάλυση κινδύνων, η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, η καταγραφή του συστήματος και η παροχή διεθνώς αξιόπιστης εγγύησης προϊόντων, είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τις οικονομίες των χωρών. Επιπλέον σημείο ιδιάζουσας σημασίας είναι η αρχειοθέτηση και η τεκμηρίωση για όλες τις διαδικασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται.

Π > Παραγωγή και διανομή αγαθών
Μ > Μέλι - Ελλάδα
Α > Ανάλυση επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου (Σύστημα ασφάλειας τροφίμων)

Παραγωγή και διανομή αγαθών
Ανάλυση επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου (Σύστημα ασφάλειας τροφίμων)
Μέλι - Ελλάδα

Greek

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)