Το μέλι θεωρείται ένα πολύ σημαντικό και θρεπτικό συστατικό στη διατροφή του ανθρώπου, από την αρχαιότητα ακόμη, λόγω της ιδιότητάς του να καταναλώνεται από τον άνθρωπο χωρίς επεξεργασία, της εύκολης πέψης, των θρεπτικών ιδιοτήτων και των βιολογικών οφελών. Αυτό αποδεικνύεται και από τα συστατικά του, μιας και περιέχει κυρίως σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη) και νερό. Παρόλαυτα, το σύστημα HACCP κρίνεται απαραίτητο για το τρόφιμο αυτό, μιας και απειλείται από διάφορους φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς κινδύνους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μόλυνση από Cl. botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια «αλλαντίαση», με πιο επικίνδυνη μορφή της, τη «βρεφική αλλαντίαση».
Η κατανόηση του συστήματος HACCP και των βασικών αρχών του, καθώς και η διασύνδεσή του με το Codex Alimentarius ή τα πρότυπα ISO, είναι πρωταρχικής σημασίας, έτσι ώστε στην συνέχεια να αναγνωριστούν τα απαραίτητα βήματα και οι ιδιαιτερότητες του μελιού. Μέσα στο HACCP τονίζονται επίσης η σημασία ύπαρξης ικανούς ομάδας, η ολοκληρωμένη εκπαίδευση του προσωπικού, οι κανόνες υγιεινής και οι κανόνες ορθής πρακτικής (GHP). Η δημιουργία διαγραμμάτων ροής εργασιών μελιού, ο προσδιορισμός πιθανών κινδύνων και η ανάλυση κινδύνων, η λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, η καταγραφή του συστήματος και η παροχή διεθνώς αξιόπιστης εγγύησης προϊόντων, είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς και για τις οικονομίες των χωρών. Επιπλέον σημείο ιδιάζουσας σημασίας είναι η αρχειοθέτηση και η τεκμηρίωση για όλες τις διαδικασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται.