Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς και το ελαιόλαδο

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2003 (EN)
Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς και το ελαιόλαδο

Παπαϊωάννου, Χρυσούλα

ανθρωπότητα η βιολογική γεωργία αποτελεί την σύγχρονη απάντηση στο ολοένα και διογκωμένα προβλήματα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, είναι η μέθοδος της γεωργικής παραγωγής που συντελεί στην προστασία της φύσης, του φυσικού περιβάλλοντος και της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Η βιολογική γεωργία κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αναπτυχθεί με πολύ σημαντικούς και γρήγορους ρυθμούς. Ήδη αποτελεί μια ζωτική παράμετρο στον αγροτικό χώρο, στην επιστημονική κοινότητα, στο εμπόριο, στην οικονομία στους καταναλωτές. Η παραγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας, αποτελεί την απάντηση στην μείωση των εξαγωγών και την απόρριψη από την καταναλωτική αγορά ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, λόγο των υψηλών υπολειμμάτων των γεωργικών φαρμάκων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία αναστάτωσης του καταναλωτικού κοινού. Έτσι πολλές χώρες θέσπισαν πολύ χαμηλά ανεκτά όρια ανίχνευσης υπολειμμάτων των γεωργικών φαρμάκων. Η βιολογική καλλιέργεια της ελιάς ξεκίνησε την τελευταία δεκαπενταετία. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι μια δραστηριότητα τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα. Είναι παράδοση από τους αρχαίους χρόνους και είναι πολλές οι ποικιλίες της κάθε περιοχής. Δυο ποικιλίες, η Κορωνέϊκη και η Καλαμών, είναι πολύ διαδεδομένες σε όλη την Ελλάδα. Προέρχονται από την Μεσσηνία η οποία και κατέχει ιστορικά μια από τις πρώτες θέσεις στην καλλιέργεια και τη διάδοση τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Αμπελοκαλλιέργεια
Βιολογική γεωργία
Ελαιόλαδο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2003


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)