Καλλιέργεια πατάτας στο Νομό Κοζάνης

RDF 

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see item page
in the web site of the repository *
share



Semantic enrichment/homogenization by EKT

2003 (EN)
Καλλιέργεια πατάτας στο Νομό Κοζάνης

Τζιαμπάση, Γεωργία

Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται με τη φύτευση κονδύλων ή και τμημάτων των κονδύλων ανάλογα με το μέγεθος, κάθε κόνδυλος πρέπει να περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον μάτι. Το φυτό προτιμά δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 17 – 22°C.Για το σχηματισμό των κονδύλων η θερμοκρασία πρέπει να είναι 3 – 5°C πιο κάτω. Θερμοκρασίες πάνω από 30°C αναστέλλουν το σχηματισμό κονδύλων. Θερμοκρασίες 20-30ºC μειώνουν την απόδοση λόγω αύξησης αναπνοής με αποτέλεσμα τη μείωση των υδατανθράκων. Η βλάστηση μπορεί να αρχίσει σε χαμηλές θερμοκρασίες από 5 - 10ºC, αλλά η σπορά πρέπει να αποφεύγεται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γιατί καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού και ευνοούν τη σήψη. Στην Ελλάδα η πατάτα μπορεί να καλλιεργηθεί σε τρεις διαφορετικές εποχές ανάλογα με την περιοχή. Στα ορεινά η πατάτα φυτεύεται τον Απρίλιο και η συγκομιδή γίνεται το Σεπτέμβριο, ενώ στα πεδινά μπορούμε να φυτέψουμε την πατάτα δυο φορές το χρόνο το μήνα Φεβρουάριο η πρώτη και τον Αύγουστο η δεύτερη. Στα πολύ νότια κλίματα μπορούμε να φυτέψουμε το Νοέμβριο και η συγκομιδή να γίνει τον Απρίλιο.

Thesis
NonPeerReviewed

Λιπάσματα
Πατάτες
Φυτοπροστασία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2003


cc_by_nc_sa



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)