Η καλλιέργεια της αχλαδιάς στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Νότια
Ελλάδα, δεν είναι μια επιτυχημένη καλλιέργεια. Πολλά τα υπάρχοντα
προβλήματα, με κυριότερο την όχι σταθερή παραγωγή των δένδρων. Πολλές
χρονιές σημειώνονται πολύ χαμηλές αποδόσεις με αποτέλεσμα η καλλιέργεια
να βρίσκεται στα όρια της βιωσιμότητας. Αιτία των χαμηλών αποδόσεων
πολλές χρονιές είναι οι σημειούμενες κακές καρποδέσεις καθώς και οι
καρποπτώσεις που επισυμβαίνουν κατά το μήνα Μάϊο.
Για τις κακές καρποδέσεις ευθύνεται η ευπάθεια που παρουσιάζουν οι
περισσότερες ποικιλίες στις αντίξοες συνθήκες, καθώς και η μη επίσκεψη των
μελισσών κατά την ανθοφορία όπως συμβαίνει στα άλλα είδη δένδρων. Οι
καρποπτώσεις συμβαίνουν ιδίως κατά τα έτη που κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου υπάρχουν έντονα ανεβοκατεβάσματα των θερμοκρασιών.
Η πτυχιακή εργασία χωρίζεται σε επί μέρους κεφάλαια και
περιλαμβάνει συνοπτικά όλα τα βοτανικά χαρακτηριστικά της αχλαδιάς, τα
καλλιεργούμενα στρέμματα στο Νομό Αχαΐας, οι ποικιλίες, αποδόσεις,
καλλιεργητικές εργασίες, φωτογραφικό υλικό και τις ασθένειες
Α > Αχλαδιά
Φ > Φρούτα στην ανθρώπινη διατροφή
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Φρούτα στην ανθρώπινη διατροφή
Αχλαδιά
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)