Εκπομπές αέριων ρύπων από τις ηφαιστειακές εκρήξεις και οι επιπτώσεις στον πλανήτη.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Εκπομπές αέριων ρύπων από τις ηφαιστειακές εκρήξεις και οι επιπτώσεις στον πλανήτη.

Καββαδά, Γεωργία
Σταματίδου, Γεωργία

Τα αέρια αναβλήματα των ηφαιστείων είναι η δυναμική έκφραση εκρήξεων, διότι συμπαρασύρουν κατά την βίαιη ανέξοδο τους τα στερεά και ρευστά υλικά και τα εξακοντίζουν στον αέρα. Από τα αέρια αναβλήματα τα πλέον σημαντικά είναι οι υδρατμοί που εκτινάσσονται σε μεγάλες ποσότητες κατά τις εκρήξεις, εκτός από τους υδρατμούς σε ορισμένες εκρήξεις διαπιστώθηκε παρουσία υδρογόνου και σπανίως οξυγόνου ενώ είναι συχνή η παρουσία μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα, του διοξειδίου του θείου και του υδρόθειου. Μερικά από τα αέρια αυτά αναφλέγονται κατά την έξοδο τους και σχηματίζουν φλόγες που κατά την νύχτα δημιουργούν φαντασμαγορική εικόνα. Κατά τη βίαιη εκτίναξη τους τα αέρια ανέρχονται σε σημαντικό ύψος στην ατμόσφαιρα και συμπαρασύρουν και στερεά αναβλήματα όπως είναι ηφαιστειακή άμμος και ηφαιστειακή σποδός. Έτσι τα νέφη που δημιουργούνται είναι πλήρη από αυτά. Ένα ιδιαίτερο είδος νεφών είναι τα λεγόμενα φλεγόμενα νέφη .

Thesis
NonPeerReviewed

Ηφαίστεια
Ατμοσφαιρική ρύπανση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.