Η τομάτα (Lycopersicom esculentum Mill) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από τα τέλη του 18ου αιώνα και στην Ελλάδα μερικές δεκαετίες αργότερα. Η τοματοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι η σημαντικότερη λαχανοκομική καλλιέργεια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της παραγωγής. Μαζί με την αύξηση της παραγωγής όμως έχουμε και πολλά προβλήματα. Έτσι σ’ αυτή την εργασία θα ασχοληθώ με την καταγραφή των προβλημάτων όπως είναι: η καταγραφή των ασθενειών και των εχθρών καθώς και των ζιζανίων της βιομηχανικής τομάτας στην περιοχή της Χαλκηδόνας.
Η τοματοκαλλιέργεια το έτος 1985 κάλυπτε 486,000 στέμματα σε όλη την Ελλάδα και η ετήσια παραγωγή ήταν της τάξεως των 2,4 εκατομμυρίων τόνων. Η τομάτα καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Στην περιοχή της Χαλκηδόνας η καλλιέργεια της τομάτας καταλαμβάνει έκταση 1600-2000 στέμματα και η μέση στρεμματική απόδοση είναι 5.500 τόνοι. Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της έκτασης καλλιέργειας της τομάτας στην περιοχή μας. Σε καλές συνθήκες η παραγωγή μπορεί να φτάσει τις 10,000 – 12,000 τόνους το στρέμμα.
Τ > Τομάτες
Φ > Φυτά - Ασθένειες
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Φυτά - Ασθένειες
Τομάτες
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)