Εχθροί και ασθένειες βιομηχανικής τομάτας στην περιοχή Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Εχθροί και ασθένειες βιομηχανικής τομάτας στην περιοχή Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης

Κατραβά, Πανωραία

Η τομάτα (Lycopersicom esculentum Mill) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από τα τέλη του 18ου αιώνα και στην Ελλάδα μερικές δεκαετίες αργότερα. Η τοματοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι η σημαντικότερη λαχανοκομική καλλιέργεια. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της παραγωγής. Μαζί με την αύξηση της παραγωγής όμως έχουμε και πολλά προβλήματα. Έτσι σ’ αυτή την εργασία θα ασχοληθώ με την καταγραφή των προβλημάτων όπως είναι: η καταγραφή των ασθενειών και των εχθρών καθώς και των ζιζανίων της βιομηχανικής τομάτας στην περιοχή της Χαλκηδόνας. Η τοματοκαλλιέργεια το έτος 1985 κάλυπτε 486,000 στέμματα σε όλη την Ελλάδα και η ετήσια παραγωγή ήταν της τάξεως των 2,4 εκατομμυρίων τόνων. Η τομάτα καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στην περιοχή της Χαλκηδόνας η καλλιέργεια της τομάτας καταλαμβάνει έκταση 1600-2000 στέμματα και η μέση στρεμματική απόδοση είναι 5.500 τόνοι. Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της έκτασης καλλιέργειας της τομάτας στην περιοχή μας. Σε καλές συνθήκες η παραγωγή μπορεί να φτάσει τις 10,000 – 12,000 τόνους το στρέμμα.

Thesis
NonPeerReviewed

Φυτά - Ασθένειες
Τομάτες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.