Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού στο Νομό Ξάνθης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού στο Νομό Ξάνθης

Κουτσογιάννης, Αντώνιος

Αμπελουργία είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων, που αναφέρονται στην καλλιέργεια της αμπέλου, με σκοπό να πετύχουμε μεγαλύτερης άξιας προϊόντα και εκλεκτής ποιότητας. Τα φυτά της αμπέλου ανήκουν στο γένος Vitis vinifera της οικογένειας των αμπελοειδών (Ampelidaceae). Τα πρώτα τυπικά απολιθώματα των κληματίδων και των φύλλων της αμπέλου ανασυρθήκαν κατά το τέλος του τελευταίου αιώνα σε ασβεστώδη εδάφη της τριτογενούς περιόδου, (Αιόκενος περίοδος) της περιοχής του Sezanne στην Καμπάνια, γι’ αυτό και ο τύπος αυτός της αμπέλου, αφού μελετήθηκε ειδικά από τον G.de Saporta , ονομάστηκε Vitis sezonnensis Sap. Πρόκειται για ένα είδος πολύ πλησίον με την πραγματική αμπελο, αλλά προσαρμοσμένη σε ένα υγρό, υποτροπικό κλίμα. Παραδεχόμαστε ότι η άμπελος ήταν πολύ διαδεδομένη στο βόρειο ημισφαίριο κατά την Αιόκενο περίοδο. Η φύτευση της και η προσαρμογή της σε διάφορο περιβάλλον κατά το διάστημα της ζωής τη καθορίστηκε από συντελεστές, όπως ο διαχωρισμός των δυο Ηπείρων – Αμερικής και Ευρωτοασιατικής – οι εναλλαγές του κλίματος που επιδρούσε κατά διάφορο τρόπο κατά την τριτογενή και την τεταρτογενή περίοδο(παγετώνων), οι παρασιτικές προσβολές, όπως η φυλλοξήρα, το ωίδιο κλπ.

Thesis
NonPeerReviewed

Σταφύλια
Αμπελοκαλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.