Εχθροί και ασθένειες της πατάτας στο Νομό Πρέβεζα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Εχθροί και ασθένειες της πατάτας στο Νομό Πρέβεζα

Μπάρκα, Θεοδώρα-Χριστίνα

Η πτυχιακή εργασία αφορά την φυτοπροστασία της πατάτας στο Νομό Πρέβεζας. Το επιστημονικό όνομα της πατάτας είναι Solanum tuberosum, Στρύχνον το Κονδυλόρριζον, γνωστή και ως «γεώμηλο» και ανήκει στην οικογένεια Solanaceae με καταγωγή από το Περού. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφεται η σύσταση της πατάτας, καταγράφονται οι ποικιλίες της και αναφέρεται η θρεπτική της αξία. Ακολουθεί η καταγραφή των μυκητολογικών, βακτηριολογικών και ιολογικών ασθενειών (συμπτώματα, συνθήκες ανάπτυξης της ασθένειας και καταπολέμηση). Στο τελευταίο κεφάλαιο αναφέρονται οι εχθροί της πατάτας και ο τρόπος καταπολέμησής τους. Η πατάτα είναι ετήσιο, ποώδες φυτό ύψους 50-60cm, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Στο υπόγειο τμήμα του σχηματίζονται εδώδιμοι κόνδυλοι, στους οποίους αποταμιεύονται οι αποθησαυριστικές ουσίες του φυτού (κυρίως άμυλο και μικρές ποσότητες ζαχάρου και πρωτεϊνών). Είναι είδος τετραπλοειδές και φέρει 48 χρωμοσώματα. Έχει άνθη πενταμερή, ερμαφρόδιτα, συνήθως αυτογονιμοποιούμενα που φέρονται σε ταξιανθίες. Ο καρπός της πατάτας είναι χοντρή σφαιρική ράγα, έχει κίτρινο χρώμα και περιέχει πολυάριθμα σπέρματα. Το φύλλα του φυτού είναι φτερωτά, αντίθετα, έχουν χρώμα ανοιχτοπράσινο και η κάτω επιφάνειά τους καλύπτεται από χνούδι. Τα άνθη είναι ακτινόμορφα, αρρενοθήλεα και έχουν χρώμα άσπρο ή ρόδινο – ιώδες.

Thesis
NonPeerReviewed

Φυτά - Ασθένειες
Πατάτες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.