Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται διεξοδικά τα κυριότερα ζιζάνια που απειλούν τις καλλιέργειες του αραβόσιτου και αναλύονται οι τρόποι αντιμετώπισης τους, έχοντας κατά νου τη μεγάλη οικονομική σημασία που έχουν αυτές οι καλλιέργειες για τον Ελλαδικό χώρο. Τα σιτηρά είναι τα πρώτα φυτά τα οποία καλλιέργησε ο άνθρωπος και τα ίχνη των περισσοτέρων χάνονται στα βάθη της προϊστορίας. Ακόμη και σήμερα τα σιτηρά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωργία και τα προϊόντα τους αποτελούν τη βάση της διατροφής όλης της ανθρωπότητας. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι υψηλής ενεργειακής αξίας τροφές, ενώ η πρωτεϊνική τους αξία είναι αρκετά καλή. Ο αραβόσιτος, το σόργο και το κεχρί έχει επικρατήσει να ονομάζονται στην Ελλάδα εαρινά σιτηρά, επειδή σπέρνονται την άνοιξη. Ο όρος αυτός, ενώ είναι δόκιμος για την Ελληνική πραγματικότητα δεν μπορεί να ισχύει για όλον τον κόσμο, καθώς σε ορισμένες περιοχές της γης σπέρνονται και σε άλλες εποχές του χρόνου. Η παγκόσμια παραγωγή εαρινών σιτηρών ανέρχεται στους 700 εκατομμύρια τόνους και η μέση στρεμματική απόδοση σε 200 κιλά. Από τα 4 εαρινά σιτηρά την πρώτη θέση κατέχει το ρύζι και τη δεύτερη ο αραβόσιτος.
Ζ > Ζιζάνια
Φ > Φυτοπροστασία
Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Ζιζάνια
Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Φυτοπροστασία
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)