Κυριότεροι εχθροί και ασθένειες της ελιάς στο Νομό Kαβάλας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Κυριότεροι εχθροί και ασθένειες της ελιάς στο Νομό Kαβάλας

Αναστασιάδου, Αναστασία

Η ελαιοκομία αποτελεί τον πιο σημαντικό κλάδο της Ελληνικής δενδροκομίας. Η καλλιέργεια της ελιάς, που είναι από τις πιο παλιές γεωργικές ασχολίες του ανθρώπου στις Μεσογειακές χώρες, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή. Παρόλα αυτά οι γνώσεις μας σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της ελιάς θεωρούνται σχετικά περιορισμένες. Στην Ελλάδα η ελιά είχε ξεχωριστή θέση από την αρχαιότητα είχε συνδεθεί με την διατροφή, τη θρησκεία, την υγεία και την τέχνη. Σήμερα, είναι η πρώτη σε σπουδαιότητα δενδρώδης καλλιέργεια στην χώρα μας, αφού καταλαμβάνει σε έκταση το 15% περίπου της καλλιεργούμενης γης και το 75% των εκτάσεων που είναι φυτεμένες με δέντρα. Με την καλλιέργεια της ελιάς απασχολείται περίπου το 1/3 του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, ενώ σε πολλές περιοχές το ελαιόλαδο αποτελεί το αποκλειστικό εισόδημα των αγροτών. Η Ελλάδα είναι η Τρίτη χώρα στον κόσμο (μετά την Ισπανία και Ιταλία) στην παραγωγή ελαιόλαδου. Η ελιά καλλιεργείται στους 50 από τους 54 νομούς της χώρας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στα 130 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, 2.800 ελαιοτριβεία, 335 συσκευαστήρια – ραφιναριστήρια – πυρηνελαιουργεία και 80 εργοστάσια επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς.

Thesis
NonPeerReviewed

Ελιά - Ασθένειες και παράσιτα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.