Η άμπελος καλλιεργείται στη χώρα μας από τα μέσα της 3ης χιλιετηρίδας π.χ. και αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της ελληνικής γεωργίας. Οι σημερινές συνθήκες καλλιέργειάς της χαρακτηρίζονται δύσκολες λόγω της μικρής έκτασης των αμπελοτεμαχίων, της περιορισμένης εκμηχάνισης, της ανησυχητικής εξάπλωσης των ιολογικών ασθενειών.
Το υψηλό κόστος των παραγόμενων αμπελουργικών προϊόντων και η χαμηλή ανταγωνιστικότητά τους στο διεθνές εμπόριο οδήγησαν τα τελευταία δέκα χρόνια στη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 15-20%.
Η ορθολογική αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών και εχθρών της αμπέλου αποτελεί πρόβλημα περίπλοκο και προϋποθέτει την ικανότητα έγκαιρης αναγνώρισης της πάθησης και τη σωστή εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων. Η ύπαρξη μεγάλου αριθμού φυτονόσων και ποικιλίας παθογόνων αιτίων (μύκητες, βακτήρια, ιοί, φυτοπλάσματα, μη παρασιτικά αίτια, ακάρεα, έντομα, νηματώδεις) δυσχεραίνει το έργο της αναγνώρισης. Εξάλλου, ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός φυτoπρoστατευτικών προϊόντων (μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα, ακαρεοκτόνα, νηματωδοκτόνα κλπ.) που κυκλοφορούν στο εμπόριο, προκαλεί περαιτέρω σύγχυση και αβεβαιότητα, ως προς την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων
Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Σ > Σταφύλια
Φ > Φρούτα - Ασθένειες και επιβλαβή έντομα
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Φρούτα - Ασθένειες και επιβλαβή έντομα
Σταφύλια
Αμπελοκαλλιέργεια
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)